00:00 - 22. september 2017

«Bør man si til kvinner: ‘Gud, så fin du er i terylene’?»

Etikeren svarer.

Kjære etikeren. Damer er så pene å se til, og pynter seg så fikst. Damer liker komplimenter, men det er vanskelig å vite hvor mye man skal si og hvor mye man skal se. Når en kvinne har en dyp utringning, som kan være svært kledelig, vil jeg anta at de vil bli sett. Spørsmålet er: Hvor mye skal man se? Det ville vel være en fornærmelse ikke å se, men jeg har også en følelse av at man kan se for mye? Det er jo for tiden også denne moten med de stramme treningsbukser. Kvinner kler dette plagget til fulle, og det er lett å se på de pene bakdeler over hele byen. Men bør man snu seg, og skal man gi komplimenter for plagget? En kompliment til buksen er jo en kompliment til bakenden. Bør man si til kvinner: «Gud, så fin du er i terylene!» eller «Utrolig hvor fint den ullkjolen falt over din byste og dine hofter»?
Høflig og hetero

Etikeren: Det hører nok til sjeldenhetene at slike utfordringer tangerer etikkens områder. Snarere er det estetikkens regler som enten utfordres eller aktiveres. Allerede i utgangspunktet høres det å gi komplimenter dessuten noe gammeldags ut. Mulighetene for at man utfordrer buksebærernes kjønnspolitiske følsomhet er avgjort til stede. Jeg er langt fra sikker på at komplimenter er trylleformularen som vil få all motstand til å visne på det markedet nå om dagen.

Annonse