00:00 - 18. august 2017

«Bør jeg høre på kona og slutte å røyke?»

Etikeren svarer.

Kjære etiker! Jeg er en mann i min beste alder som forsynet gavmildt har drysset sine velsignelser over; jeg har en klok og vakker kone og tre friske og glade barn. Selv om jeg hverken har fullført videregående eller har noen annen utdanning har jeg opparbeidet meg en virksomhet som gir meg stor glede, gode inntekter og som tillater meg å være et skapende, lekende menneske, også i arbeidstiden. Jeg bor på en nydelig plass med sol og utsikt og stor hage, jeg har mange venner rundt meg og en hjertevarm familie. Jeg er sterk og i øyeblikket frisk som en fisk. Med andre ord: jeg er på alle måter svært heldig! Imidlertid har jeg følgende problem: min kone mener, stadig mer innstendig, at jeg bør slutte å røyke. Hun hevder at jeg før eller siden vil bli syk av det (en slektning av henne døde i sin tid av en røykerelatert sykdom). Sigaretter har vært mine daglige følgesvenner siden jeg var 12 år. Jeg nyter å røyke og gjør det så ofte jeg kan, det gir meg en følelse av å være fri, barsk og uovervinnelig. Røykepausene gir meg dessuten kjærkomne friminutt fra mitt øvrige liv. Spørsmålet er om min kone har noen rett til å pålegge meg (les: mase om) at jeg skal legge av meg denne yndede vanen? Hun hevder at jeg er blitt kortpustet og truer med alskens sanksjoner, men foreløpig har jeg nektet å la meg påvirke av noen trusler. Å slutte å røyke fremstår som 1) unødvendig – jeg tror ikke jeg kommer til å bli syk av det – 2) et vesentlig tap av livskvalitet. Hva mener du om saken? Har jeg noen etiske forpliktelse til å komme henne i møte her?
 

Etikeren: Frie, barske og uovervinnelige røykere er ikke lette å overtale. Den situasjonen du beskriver, er et utmerket bakteppe som en drøfting av det filosofiske problemet om viljens frihet og en mengde andre etiske spørsmål. Det høres ut som om du forutsetter at det er din kone som har et problem, og ikke du. Konas trusler er for ingenting å regne sammenlignet med de objektive truslene som følger usunne røykevaner. Å la seg påvirke av objektive trusler er ikke det dummeste man kan gjøre.

Annonse