Påfyll

Øl og skum

Hvorfor skummer ølet?

Det fineste skummet et ølglass kan ha er når du får en nytappet Guinness servert til rett temperatur. Det myke skummet har en tendens til å lage en hvit bart hvis behovet for skumkjenning er godt til stede. «Hvorfor skummer ølet?» Det var tittelen på en pressemelding som dumpet ned i innboksen for en stund siden. Her forklarer bryggerimester Carl Erik Sæther ved Hansa Bryggeri hva som skjer? Her er et utvalg punkter om hvorfor ølet skummer:

1. Ølets temperatur og hvordan man skjenker opp ølet.

2. Mengden «skum-proteiner» i ølet.

3. Mengden humle som er brukt. Mer humle, mer skum.

4. Mengden gass i ølet. Det kan være kullsyre og/eller nitrogengass. Nitrogengass gir mindre bobler og dermed tettere skum.

5. Hvor mye gass som frigjøres i glasset. Det kan variere med for eksempel type glass. Noen glass har også risset inn et mønster i bunnen som er med på å frigjøre gassbobler og kan påvirke størrelsen på gassboblene.

6. Ølets alkoholprosent. For lite eller for mye alkohol «dreper» skummet. Derfor har f.eks. alkoholfritt øl som regel mindre skum enn en øl med 4,7 prosent alkoholvolum.

7. Hvor rent ølglasset er. Fett ødelegger skummet. Det er derfor lurt å unngå å ha kombinert melkeglass og ølglass. Fettet som henger igjen på glasset, selv etter vask, vil «drepe» skummet.

Så, nå vet du det.

Mer fra Påfyll