00:00 - 14. juli 2017

Knusende torsketunger

Knusende torsketunger

Uten å skryte: Jeg kjenner Lofoten ut og inn. Eller rettere sagt: Jeg kjente Lofoten ut og inn. Det nye Lofoten skremmer meg litt, med alle turistene, bobilene, charterbussene, rundkjøringene, språkene, forvirringen. Jeg får en slags følelse av nedslitt Cinque Terre. Nå er det så mange turister i dette øyriket med fiolette fjell som stikker ut som en lense i havet, at metningspunktet nærmer seg. Da må noen regulere, eller så må turistene dra videre opp til Vesterålen, slik at trykk ganger volum blir konstant (Boyle-Mariottes lov fra fysikkpensumet på naturfaglinjen i prekambrium).

Nok om det. Nå har jeg sjekket det hele på nytt, og her kommer mine kortreiste gourmetanbefalinger. Skal du koste på deg vidunderlige knasende torsketunger, så oppsøker du Knusarn (Lofoten Arctic Hotel) i Henningsvær. Knusarn var før i tiden et heftig lokale, nå er det striglet og temmet. Ute på Hamnøy (før du kommer til Reine), hos Krambua Restaurant får du nydelig lofotlam servert på en skiferhelle. Det var her rorbueventyret startet. Min tredje anbefaling er Anitas Kjøkken på Sakrisøy (mellom Hamnøy og Reine). Her kjøper du verdens beste reker (fra den dype Lyngenfjorden i Troms), verdens beste boknafesk (av torsk, selvfølgelig) og store, vakre måsegg. Husk at boknafesken skal trekkes lenger enn ferskfisk og at måseggene bør koke i vel 15 minutter (noen av mine venner er oppe i 22 minutter) og deretter kuttes i to, på langs. Tilsett kaldsmør og spis med teskje. Alt dette gjør du i rorbua du har leid. Vel bekomme!

RaSan

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse