Annonse
00:00 - 09. juni 2017

Ungarsk måned

Annonse

Navn: Kiralyudvar Tokaji Furmint Sec 2011.
Område: Tokaj, Ungarn.
Varenummer: 2696901.
Pris: 279 kroner.

Regionen Tokaj er et besøk verdt for individualistiske og historiebevisste vinsjeler. Her har både keisere og kommunister satt dype spor, og de siste årene har vestlige investorer hatt stor innflytelse. Jeg møtte en av dem, amerikaneren Anthony Hwang, på hans nydelige eiendom Kiralyudvar i landsbyen Tarcal i vår. Hwang eier det tradisjonsrike vinhuset Domaine Huet i Loire, men deler av året tilbringer han i denne søvnige delen av Ungarn. Han kjøpte 20 hektar i Tokaj i 1997, nå eier han 96 hektar, og han har spilt en sentral rolle i å få regionens viner tilbake i verdenseliten. Den posisjonen mistet Tokajs berømte søte viner da kommunistene satt med makten. I tiårene fra 1945 til 1990 var det kvantitet, ikke kvalitet, som gjaldt, åkrene ble overgjødslet og altfor store mengder druer ble høstet. Kunnskapen om hvordan en ekte tokaj ble laget, forsvant. «Le terroir her er enestående», sier Hwang. Både jordsmonn, nedbør, sol- og vindforhold er perfekte for å lage viner av høy kvalitet. Hwang fikk først hjelp av Istvan Szepsy, i dag regnet som Tokajs fremste vinmaker, til å lage moderne, søte viner. De siste årene har regionens produsenter også begynt å lage tørre viner av furmint, druen som brukes i søt tokaj. «Furmint er preget av honning og en søt stil, men når vinen blir eldre, forsvinner søtheten», forklarer Hwang. Ukens anbefaling, Kiralyudvars tørre furmint, er en fantastisk smaksrik og kompleks hvitvin. Jeg har anbefalt den før som en vin for barskinger, og gjør det gjerne igjen. Den er ideell til tarte flambée eller flammenküche, en Alsace-spesialitet som ligner pizza, laget med crème fraîche, bacon og løk, men kan tåle mye annet matfølge. Hwang anbefaler gravlaks.

Hwang har pietetsfullt pusset opp de gamle husene på Kiralyudvar, som betyr «kongens hoff». Han viser frem inngangen til det som skal ha vært en hemmelig, underjordisk gang til naboeiendommen, hvor grev Gyula Andrassy holdt til. Han var statsminister og utenriksminister i det ungarsk-østerrikske keiserriket i årene 1869-79, og det ryktes at han var keiserinne Elizabeths elsker. Keiserinnen, kjent som Sisi, tilbragte mye tid på den da keiserlige eiendommen Kiralyudvar, derfor den underjordiske forbindelsen.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 40 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse