00:00 - 30. juni 2017

Ung dessertvin

Ukens vin.

Navn: Royal Tokaji Late Harvest 2015.
Område: Tokaj, Ungarn.
Varenummer:
5512202.
Pris: 170 kroner (50 cl)

I del fire av vinspaltens Tokaj-måned er vi omsider kommet til en søt vin. Søte viner er jo selve varemerket for denne regionen i Ungarn. Men ukens anbefaling er noe annet enn Tokaji aszú-vinen, den dypgule og vellagrede dessertvinen som var etterspurt i den europeiske overklassen allerede på 1700-tallet. Dette er en Late Harvest-vin, som i likhet med de tørre furmint-vinene, er en nyskapning i Tokaj-regionen. Den lages av druer som høstes sent og får høyt sukkerinnhold, så lagres den noen få måneder i kjelleren, og selges ganske ung. Den er derfor billigere enn de klassiske aszú-vinene.

Anthony Hwang hos Kiralyudvar forklarer at Late Harvest-vinen var en slags takk til ungarerne fra ham og andre utenlandske investorer som kjøpte opp vinmarker i Tokaj på 1990-tallet. Da var kjøpekraften lav i Ungarn, og lokale forbrukere hadde ikke råd til å kjøpe aszú-vin. Late Harvest var mer innenfor rekkevidde.

Ukens anbefaling er laget av Royal Tokaji, et hus som ble etablert i 1990 av en annen utenlandsk investor, den britiske vinskribenten Hugh Johnson. Han var en pionér i arbeidet med å gjenreise prestisjen til en vinregion ødelagt av kommunistisk overproduksjon. Deler av det som nå er Royal Tokajis vinmarker og hus, var eid av en jødisk familie som het Zimmermann. Det var et stort jødisk innslag i befolkningen i Tokaj i flere hundre år, og de spilte en viktig rolle i salg og distribusjon av vinen. De fleste medlemmene av Zimmermann-familien ble drept i holocaust. Etter krigen ble eiendommene nasjonalisert og produksjonen tvunget inn i kooperativer, som ikke var veldig opptatt av å bevare Tokaj-vinenes kvalitet. Europas dramaer i det 20. århundret har satt mange spor i Tokaj, så selv den som ikke er opptatt av vin, vil finne mye å gruble over i denne vakre regionen.

Tilbake til ukens anbefaling: Denne flasken har ingen stor wow-faktor, som min medsmaker påpekte, men den er en fin dessertvin og fint balansert mellom syre og sødme. Du kan drikke flasken tom uten å sitte igjen med samme kvalme følelsen som etter for mye smågodt på lørdagskvelden.

På etiketten står det at vinen smaker av aprikos og appelsinskall, og det stemmer godt. Vi drakk den til sitronmousse, som var en super match – sitrussmakene gikk godt overens. Produsenten anbefaler den til krydret, asiatisk mat, og det er helt sikkert verdt et forsøk.

TG

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse