Annonse
00:00 - 05. mai 2017

Vi trenger kunnskapen vi kan få via blodprøver fra nyfødte, skriver Camilla Stoltenberg.

Vi trenger kunnskapen vi kan få via blodprøver fra nyfødte, skriver Camilla Stoltenberg.

Illustrasjon: Kristoffer Nilsen
Annonse

Statens seruminstitutt i København har lagret blodprøver fra alle de 2,2 millioner menneskene som er født i Danmark siden 1981. Mer enn 80 000 av disse har utviklet ADHD, autisme, bipolar lidelse eller schizofreni – psykiske lidelser som kan være en stor belastning for den enkelte, for deres nærmeste og for samfunnet. Årsakene til lidelsene er bare delvis kjent, og diagnosene er til dels omstridte. Behandlingen helbreder ikke så mange som den bør, den kan være uvirksom og skadelig, og kunnskapen om hva som kan forebygge sykdommene eller konsekvensene av dem, er sparsom.

Dette er utgangspunktet for en stor satsing på forskning på psykiske lidelser. Siden 2012 har Lundbeck-stiftelsen gitt 241 millioner danske kroner til prosjektet Ipsych, som ledes av Universitetet i Århus. Forskerne bruker data fra danske registre og analyser av blodprøvene fra nyfødtscreeningen til å studere betydningen av gener og miljø for psykiske lidelser. I løpet av fem korte år har Ipsych utviklet et verdensledende forskningsmiljø og gjort viktige oppdagelser – og jeg er sikker på at vi bare har sett begynnelsen.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse