00:00 - 05. mai 2017

Svanesang for Elizabeth

Vil du vise makt og rikdom, knekk nakken på den stygge andungen.

Glorious bess: I tillegg til grillet svane var Elizabeth svak for søtsaker. Sukkeret gikk utover tannhelsen, og dronningens tenner ble etter hvert helt svarte. Foto: Universal History Archive/Getty Images

Elizabeth I 1533–1603.

  • Datter av Henrik VIII, og hans kone nummer to Anne Boleyn. Moren ble halshugget da Elizabeth var to og et halvt år.
  • Dronning av England fra 17. november 1558.
  • I hennes regjeringstid hadde kvinner i England det relativt fritt, og overklassekvinnene fikk mer utdannelse enn normen andre steder i Europa.
  • Selv var Elizabeth habil i latin, gresk, fransk, spansk og italiensk.
  • Hennes regjeringstid regnes som en engelsk gullalder, med dramatikere som William Shakespeare og Christopher Marlowe.

Det er over 1200 dager igjen til vi kan få en ny sjef i verdens mektigste land. Kvinnen mange håper skal sparke den nåværende presidenten ut av det ovale kontor, heter Elizabeth Warren, en venstreorientert jussprofessor som vakte oppsikt med å lage klukkelyder da hun beskyldte Trump for å være altfor «kylling» til å legge frem skatteopplysningene sine.

Verdens mektigste land har hatt kvinnelige statsoverhoder før. Også i tider med religiøse stridigheter, terror og krig. Til og med ved navn Elizabeth. Også hun med et spesielt forhold til fugler.

Elizabeth Tudor ble dronning av England som 25-åring i 1558, et land hun overtok etter sin ­katolske halvsøster Mary – med kallenavnet «den blodige». (Ja, det er henne drinken av vodka, tomatjuice og worchestershiresaus er kalt opp etter.) Mens Mary hadde taklet de religiøse urolighetene med drakoniske lover, polarisering og forfølgelse – hun brant folk med en annen religiøs overbevisning enn seg selv – gikk Elizabeth inn for en mer humanistisk og pragmatisk tilnærming. Så lenge du som undersått aksepterte henne som statsoverhode, så hun verdien av å la innbyggerne praktisere sin religion i fred.

Elizabeths 45 år lange regjeringstid regnes som en engelsk gullalder. Under Elizabeth grunnla Walter Raleigh kolonien Virginia – etter jomfrudronningen – på østkysten av Amerika, mens Francis Drake ble den første som seilte jorda rundt. Begge bragte med seg flerkulturelle impulser til dronningens hoff. Mens det meste av kjøtt i tudortiden i bunn og grunn smakte salt, fordi salting var fremste konserveringsmiddel, ble krydder ettertraktet for å gi etterlengtet variasjon. Fra den nye verdenen kunne nå overklassen kose seg med kajennepepper, paprika og chili. Fra Midtøsten hadde korsfarerne bragt med seg krydder som kanel, ingefær, nellik, safran og sukker. I tillegg kom skipene fra Amerika hjem med eksotiske råvarer som tomat, kalkun og potet.

Men det aller fineste du kunne sette på bordet i Whitehall, var grillet svane. Det var særlig to måter Elizabeth og hoffet hennes likte svanen tilberedt på. Den ene innebar at kokken bakte en pai av svanekjøttet, og før servering festet fuglens hals og vinger på utsiden på paideigen. Utvilsomt et overdådig syn på banketter, men når kokken – som alltid var en mann i de kongelige kjøkken – virkelig skulle imponere, hadde han en enda mer spektakulær oppskrift på lur. Vil du gjenskape denne, begynner du med å skjære fuglen langs magen og trekke av huden, med fjærene fortsatt intakt. Svanen gnir du så inn med krydder, før du griller den på stekespyd over åpen ild. Når den er gjennomstekt, legger du fjærdrakten tilbake. På denne måten kunne tjenerne til Elizabeth bære fat på fat av det som så ut som levende svaner inn i bankettsalen, og når skinnet ble løftet til side – wow! – grillet svane!

Fallet siden den gang har vært stort. Fra å være den ypperste gourmetmat blir ikke svane sett på som en matfugl lenger. Pussig, siden den i bunn og grunn er en stor gås. Hvorfor den har forsvunnet fra tallerkenen, kan vi bare undre oss over. Er det estetikken som står i veien? Vemmes vi ved tanken på å drepe et så vakkert dyr? Det har jo ikke hindret oss fra å gni inn lamunger med hvitløk og rosmarin og ovnsbake dem.

Det kan heller ikke være personlighetene, noe alle som har kommet for tett på en hvesende svanemor har erfart. Kanskje kan det være H. C. Andersen som har kondisjonert oss til å se på anden som den stygge matfugl, mens svanen er det vakre, overlegne vesen? Smaksmessig er det ingen grunn til å takke nei til et svanebryst. Den amerikanske kjendiskokken Mario Batali beskriver svanekjøtt til magasinet Esquire som «nydelig – dyp rødt i fargen, magert, saftig, mørt og med en lett smak av vilt», mens Eyvind Hellstrøm i kokeboka Lutefisk, pinnekjøtt og andre bagateller kaller det «mørt og velsmakende og altså en forbuden glede».

Tabuene knyttet til å spise svane i det 21-århundre kommer aldri så tydelig fram som i den populære HBO-serien Game of Thrones, der det selvsagt kun er den erkeonde, styrtrike Lannister-familien som serverer svane. «Ikke svane igjen», mumler Tyrion da tjenerne bærer inn skiver av fuglen, posjert i safran og fersken. Tidligere har dronningmoren Cersei Lannister fortært svane dekadent fylt med en blanding av sopp og østers.

Hvor langt svane har fjernet seg fra kokkenes repertoar, manifesterer seg til og med i forbud mot slakt. Svane ble fredet i Norge i 1899. Det samme gjelder i Elizabeths hjemland. I England er alle svaner eiendelene til enten dronningen eller Vintners’ og Dyers’ Livery Companies, som fikk denne retten på fjortenhundretallet. Hver juli deltar derfor dronningen i den årlige svanetellingen, der den kongelige svanemesteren teller og merker alle svanene på Themsen. Og om en gourmand en dag skulle få lyst på et festmåltid for å feire for eksempel den første kvinnelige president, gjør vedkommende lurt i å holde fingrene fra fatet.

Kidnapping og svanedrap regner britene i dag som høyforredæri.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse