00:00 - 12. mai 2017

«Kan man leve moralsk godt på en løgn?»

Etikeren svarer.

Løgnens status er i ferd med å endre seg. «Du skal ikke lyve» var et bud før, nå hører vi at «alt er relativt». Vi har fått falske nyheter og alternative fakta. Og i det siste har jeg sett et nytt fenomen i sosiale medier: Hvis en debattant påstår noe – uansett om sannhetsgehalten er så som så – og det får en haug av likes, så blir det en «sannhet» uansett. Alle ser kanskje at påstanden er drøy og forvrengt, men hvis «den virker», blir den likevel godtatt og videreformidlet som en sannhet. Mennesker har vel anlegg for virkelighetsforvrengninger, og vi har jo sett før at samfunn tiltrekkes av mer totalitære samfunnsformasjoner basert på styrte manipulasjoner. Det er nesten så jeg begynner å tvile på at demokratiet er fremtidens styreform. Men er det kanskje ikke så farlig? Mennesker i diktaturer tar vel ikke dårligere etiske valg – er ikke «dårligere mennesker» – enn vi som lever i demokratier? Kan man leve moralsk med et avslappet forhold til sannheten?

Hilsen mann, 37

Annonse