00:00 - 05. mai 2017

«Hvor farlig er sannheten om seksualitet?»

Etikeren svarer.

Jeg har et spørsmål om kvinner og menn, inspirert av Aftenpostens samlivsspalte nylig. Der var det en kar som skrev inn og var lei av fokuset på at menn måtte skjerpe seg i parforhold og bli bedre lyttere. Han mente at kvinnens behov generelt sett ble opphøyd, mens mannens behov – særlig hans seksualitet – ikke ble anerkjent som viktig. Han skrev noe jeg har hørt mange menn kjenner seg igjen i – skuffelsen over at kvinnen mister interessen for sex en stund ut i forholdet. Hvorfor har ikke hun et ansvar for et vedlikeholde en aktiv seksualitet, som utvikler seg – kvinner er jo gjerne opptatt av selvutvikling ellers? Slik spurte han, og hadde selv brutt ut av fire lange forhold etter 15 års tid, der alle hadde hatt dette mønsteret. Mitt spørsmål dreier seg mer om ærlighet. Det skrives jo ustanselig om sex, men lite ærlig litteratur om forskjellen på menns og kvinners seksualitet. Hvorfor det, tror du etiker? Er sannheten for ubehagelig? Er det slik at samfunnets sammenhengskraft – kjernefamilien og romantikken – sprekker om sannheten kommer for en dag?
Kvinnelig mann med ærlighetstrang

Etikeren: Ærlig talt er det mye av det den populære evighetsdiskusjonen omkring kvinners og menns seksualitet jeg ikke skjønner meg på. På det summariske nivået durer og skramler denne evighetsmaskinen videre. Her finnes det knapt noen sannheter i det hele tatt. Alle erklæringer om at menn er slik og kvinner er sånn, kan snus på hodet og være like forbløffende sanne. For seksualitet er ikke natur. Det er ikke unatur heller, men sterkt preget i sine konkrete forekomster av samfunnsformer, maktforhold og individuell historie. Variasjonsbredden er simpelthen for stor til at generaliseringer kan være interessante.

Annonse