00:00 - 19. mai 2017

«Det norske hus» lanseres, Front National truer og Per Haddal har to CD-ROM

Morgenbladet 23. mai 1997

Bilfri sone

Hvorfor nordmenn hele tiden skal opptre som annenrangs amerikanere er uforståelig. En intelligent løsning vil være å kombinere kollektivtrafikk med bilfrie soner i Oslo sentrum – en kvadratkilometer mellom Nationaltheatret, regjeringsbygget, Jernbanetorget og sjøsiden. Truls Lie, ansv. redaktør.

Kamp mot det kosmopolitiske

Frankrike, av alle land, er i løpet av det siste året seilt opp som det vesteuropeiske samfunnet som er sterkest truet av en reaksjonær høyreside; egentlig finnes det ikke noen annen adekvat betegnelse enn «nynaziztisk». Front National har en opsluning på ca. 15 %.
Kjell Olaf Jensen.

Guden for gåsehud

Arundhati Roys Guden for små ting har gjort denne leseren takknemlig. Takknemlig for at det finnes store historier som fremdeles kan fortelles. Det er ikke mer. Alt er med, intet er utelatt. Uten lengsel etter mer, fullstendig tilfredsstilt.
Ingrid Stensland

Medialt

Per Haddal er film-, fjernsyns- og kulturkommentator i Aftenposten.

Hva bruker du datamaskinen til?

– Den bruker jeg som skrivemaskin.

Når var du sist på internett?

– Nei, det husker jeg ikke. Det blir ikke så ofte jeg bruker internett. Jeg får hjelp av en kollega til å finne ting på internett når det trengs.

Bruker du CD-ROM?

– Jeg har to forskjellige CD-ROM. Et filmleksikon og Sofies verden.

Slagordenes tid er tilbake.

«Det norske hus», sier statsminister Torbjørn Jagland. «La Casa Italiana» var Mussolinis versjon. Over den norske innvandringsdebatten svever rasebegrepet.

– Det norske hus anser jeg som en gammeldags og utidig metafor i en tid hvor nasjonale grenser løses opp. Det slår meg ofte at Jagland griper tilbake til mellomkrigstidens retoriske patos for å gjøre seg selv mer karismatisk, sier Tore Slaatta, spesialist på politisk kommunikasjon, ved Media Research Institute i Skottland.

Sagt siden sist.

Lotto, skrabeplader, tips og tv-quizzer er dybest sét en av de mest radikale former for samfundskritik i dagens Danmark.
Weekendavisen.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Alle journalister kan jo ikke ha kommet til jorden for å bli husket for sine portretter.»