00:00 - 24. mars 2017

Vin etter jernteppefall

Familien hans ble jaget fra Sachsen av kommunistene i 1945. Nå er Georg Prinz zur Lippe drivkraften bak å gjenreise regionens stolte vintradisjon.

Sol over Sachsen: Ekteparet Alexandra Prinzessin og Georg Prinz zur Lippe vendte tilbake til adelsfamiliens hjemtrakter i det gamle DDR da Berlinmuren forsvant. De har nøkkelroller i å gjenreise Sachsen som vinregion.

«Vi trenger ingen prinser her!»

Mistro, trusler og oppskårede dekk møtte Georg Prinz zur Lippe da han i 1990 kom tilbake til traktene hvor familien hans hadde bodd siden 1100-tallet. Han var en vellykket konsulent i næringslivet, født i vesttyske Bayern i 1957, og hadde aldri vært i Sachsen, som lå i Den tyske demokratiske republikken (DDR) i øst. Hans foreldre og eldre søsken ble jaget fra Sachsen da andre verdenskrig var over og kommunistene overtok makten. Zur Lippe-familien tilhørte den adelige overklassen, den eide flere slott og store landeiendommer. De ble fratatt alt, og fikk ingen erstatning.

Da Berlinmuren og DDR-regimet falt i 1989, ba zur Lippes 82 år gamle far ham om å reise tilbake til traktene langs Elben for å se om de kunne gjenreise familiens historie der.

Annonse