00:00 - 31. mars 2017

Til bords med fienden​

Kontrastene i livet til forfatteren, feministen og fascistsympatisøren Gertrude Stein kommer godt til syne gjennom maten.​

STEIN TIL BYRDEN: Mens Frankrike forsøker å reise seg etter å ha mistet over 1,3 millioner mennesker i den første krigen, og den store depresjonen etterhvert også påvirker franskmennene, sørger Alice B. Toklas og tjenerskapet for at bordet i salongen til Gertrude Stein fylles med overdådige retter med krydder og råvarer fra alle verdenshjørnene. Foto: Carl Mydans / Getty Images

Tidligere i måneden postet skuespiller Emma Watson en video på Twitter hvor hun la en bunke feministiske bøker i fanget til statuen av Gertrude Stein i Bryant Park. Den amerikansk-jødiske forfatteren og kunstsamleren er kjent for utsagn som «En rose er en rose er en rose» og The Autobiography of Alice B. Toklas, men nesten like kjent er selskapene hun holdt hver lørdag i 27 rue de Fleur i Paris. I mellomkrigsårene underholdt hun og partneren Alice B. Toklas alle fra Pablo Picasso og Henri Matisse til Ernest Hemingway og James Joyce.

Stein selv blir ofte sett på som et feministisk ikon. Ikke bare var hun åpent homoseksuell i en konservativ tid, men hennes eksperimentelle skrivestil i utgivelser som Tender Buttons utfordrer også det patriarkalske språket. Samtidig hadde Gertrude Stein også en mørkere side som inkluderer både reaksjonære holdninger til kvinner og flørting med fascismen.

Denne dualiteten kommer tydelig til syne når vi inviteres med hjem på middag.

Det var nemlig aldri Gertrude selv som hadde ansvar for at gjestene i salongen fikk and i appelsinsaus, skilpaddesuppe eller helstekte dueunger med trøfler. Kjøkkenet var helt og holdent Toklas domene. Det skarpe skillet gjaldt ikke bare for samboerne selv, men også for de besøkende, noe flere av gjestene reagerte negativt på. Mens mannfolkene diskuterte kunst, litteratur og politikk med Gertrude i salongen, måtte damene pent holde seg i et separat rom sammen med Alice for å konversere om pyntelige temaer som mote og matlaging.

GERTRUDE OG ALICE

Gertrude Stein (1874–1946)​

Amerikansk forfatter og kunstsamler.

Hennes mestselgende verk er The Autobiography of Alice B. Toklas, der hun skriver en biografi som tross navnet handler mest om henne selv, dog fortalt med stemmen til hennes mangeårige livsledsager, Alice.

Var mentor for Ernest Hemingway og tidlig samler av verkene til modernistiske malere som Picasso og Matisse.

Alice Babette Toklas (1877–1967)

En del av den parisiske avant garde scenen.

Livsledsageren, sekretæren og musen til Gertrude Stein, som hun møtte i 1907 og var sammen med frem til Steins død i 1946.

Ga ut Alice B. Toklas Cookbook (1954) og selvbiografien What Is Remembered (1963), som slutter med Steins død 16 år tidligere.

Da Alice skulle skrive om de 39 årene kvinnene delte, ble det derfor ikke overraskende i form av en kokebok. The Alice B. Toklas Cookbook kom ut i 1954, har blitt trykket opp kontinuerlig siden, også på norsk. Boken er et vindu inn i livene til den parisiske eliten, sett gjennom maten de spiste. Som så ofte i fransk samfunnsliv, fra Marie Antoinettes brioche-kommentar til Jean-Francois Copés’ pain au chocolate-faux pax, er maten et eksempel på hvor liten kontaktflaten er mellom de bemidlede og den jevne franske borger.

Mye av legendestatusen til kokeboken skyldes utvilsomt anekdotene og namedroppingen i oppskrifter som «havabbor til Picasso» som er like innfløkt som opphavsmannens kunst. Fisken blir dampet i hvitvin og dekorert med rød majones, hardkokte gule eggeplommer, mørke trøfler og grønne urter. Av dessertene har også cannabis-konfekten sikret sin dose av mytologien:​

«Dette er paradisets mat. Eufori og strålende latterkuler, ekstatiske drømmerier og personlighetsutvidelser på flere, samtidige plan kan man rolig vente seg.»

Selve konfektkulene var en blanding av dadler, fiken, mandler, peanøtter og cannabis rørt sammen med smør og sukker før de blir smaksatt med pepper, muskat, kanel og koriander. Deigen skulle formes til baller på størrelse med valnøtter, og forfatteren advarer: «To biter er mer enn nok».

Vel så interessant er imidlertid skildringen av krigsårene. Dette er nemlig også historien om hvordan to lesbiske, jødiske kvinner overlevde fem år i naziokkuperte Frankrike. Mens Vichy-regimet deporterte 75 000 jøder til nazistenes konsentrasjonsleire, tilbringer de to krigsårene på et landsted i Alpene. Alice forteller om en vinkjeller fylt av «en nydelig tørr hvitvin», krepsefester, gåselever-aspik og brioche laget på mykt smør og smaksatt med rom.

Til sammenlikning fikk franskmenn flest rasjonert 50 gram ost i uka og 50 gram ris i måneden. I 1944 beskriver den franske forfatteren Jean Guehonne stigende svartebørspriser: «Livet er hardt. Alle blir tynnere. En kilo smør koster nå ett tusen franc.»

Hva som gjør at Alice og Gertrude ikke selv forfølges, er vanskelig å si. Men en åpenbar faktor er Gertrudes nære vennskap med Vichy-toppen Bernard Fäy, som hun forsvarte også etter at han i 46 ble dømt for landssvik. Det skal også være takket være hans beskyttende hånd at Steins samling av det nazistene ville klassifisert som degenerert kunst forble urørt.

Gertrudes politiske dragning mot ytre høyre er tilsynelatende ikke bare en konsekvens av vennskapet med Fäy. I 1941 oversatte den avantgardistiske kunstneren 180 sider med antisemittistiske taler av Phillippe Pétain til engelsk. Målet var å få talene utgitt på et amerikansk forlag. I forordet sammenlikner feministikonet Frankrikes svar på Quisling med George Washington, og hyller ham som «først i hjertet til folket».

Samtidig som slike handlinger gir en bitter bismak til hele Steins virke, er det utvilsomt etisk utfordrende å sette seg til doms over hva to jødiske kvinner gjorde for å overleve under andre verdenskrig. Søker vi ikke alle etter komfort og overlevelse? Hva tenker vi i dag om folk som sitter trygt i sine hjem og spiser seg mette i en verden der mennesker sulter, fryser og dør internert i leire andre steder i Europa?  

Uavhengig av leflingen med fascismen, lengter både Toklas og Stein etterhvert mot et liv uten okkupasjon. Små innskrenkninger rammer også dem i alpelandsbyen: Fremfor mandler må Alice nå ty til skoldede hasselnøtter. 

Så da frigjøringen kom og trikoloren ble heist på Eiffeltårnet, feiret paret ettertrykkelig. Alice finner en krukke tørket frukt hun har spart gjennom krigen og serverer fruktkake smakssatt med nellik og kanel, og dynket i konjakk og appelsinblomstvann.

Til slutt, en oppskrift: Denne måneden, i mars, fikk Gertrude Stein som hittil eneste kvinne en egen suite på New York-hotellet The Renwick. Opprinnelig var det bare mannlige forfattere som F. Scott Fitzgerald og John Steinbeck som hadde fått æren, men etter at tidligere Conde Naste Traveller-redaktør Lilit Marcus fikk en omvisning på det nyoppussede hotellet kommenterte hun mannsdominansen tørt: «Ring meg når dere lager en Gertrude Stein-suite». Noen uke senere mailet hotelldirektøren henne, innrømmet at de hadde tabbet seg ut og denne måneden åpnet Stein-suiten for besøkende, komplett med gamle franske melkeflasker og en bokhylle fylt med forfatterens bøker. Hotellet byr videre på en Stein-inspirert drink, den lager du den slik:

The Gertrude Cocktail
60 ml Pimm’s
30 ml kamomillesirup
30 ml. frisk limejuice
30 ml simple sirup / sukkerlake
Club soda og lemon soda
Sitronskive
Ha Pimm’s, kamomillesirup og lime juice i en shaker med is. Rist og hell over is i et hvitvinsglass. Topp opp med club soda og lemon soda og pynt med en sitronskive.

Morgenbladets matskribenter er Suzanne Kaluza (mat, historie og feminisme), Shabana Rehman (vegetar), Runar Døving (matsosiologi) og Thomas Reinertsen Berg (matens kulturhistorie).

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse