Annonse
00:00 - 03. mars 2017

Forberedt på utbrudd

Norge står i spissen for å bekjempe epidemier, skriver Camilla Stoltenberg.

Annonse

Den lille gutten Emile Ouamouno døde 6. desember 2013 i landsbyen Meliandou i regionen Guéckédou i Guinea. Han var den første som døde av ebola i utbruddet som rammet Vest-Afrika. Emile smittet sine nærmeste, og slik spredte ebola seg videre i Guinea, og til nabolandene Sierra Leone og Liberia. Ved utgangen av 2015 hadde 28 542 blitt syke, og 11 299 var døde.

Verden var ikke forberedt på utbruddet. Samtidig rangerer FN og andre internasjonale organisasjoner utbrudd av smittsomme sykdommer høyt oppe i det globale trusselbildet. Vi vet ikke når, hvor, eller i hvilken form de alvorlige utbruddene vil komme, men vi vet de kommer. Det kan være en ny influensapandemi, zika, lassa eller nipah-virus — eller ukjente mikrober. Smitten kan ha sin opprinnelse i flaggermus, kamel eller andre dyr. Eller den kan komme i form av bioterrorisme.

Annonse