00:00 - 17. februar 2017

Mikrobryggbyen

U Fleku i Praha er en påminnelse om at mikrobryggerier egentlig er den historiske normalen.

Mørkt øl: U Flekus mørke øl med et hint av karamellsmak, som er brygget på fire forskjellige typer malt, blir hverken tappet på flasker eller eksportert. Du må dit for å smake den. Foto: Matej Divizna / Getty Images

Du vet du har servert øl en stund når Tredveårskrigen er det eneste som har sørget for stengte kraner. Men i Praha, byen der Tredveårskrigen begynte, hadde puben U Fleku brygget øl og servert tørste borgere i 119 år allerede da protestanter kastet representantene for den katolske keiseren ut av et palassvindu i 1618, og krigen brøt løs.

Om den ikke har vært åpen enda lengre. Det er bare den eldste bryggetillatelsen som stammer fra 1499 – takmaleriene i bryggeriet er datert til 1360. Puben fikk navnet den har i dag da Jakub Flekovskych kjøpte den i 1762. U Flekovskych, Hos Flekovskych, er med årene blitt slipt ned til U Fleku – Hos Flekkene.

Puben hadde en storhetstid fra 1898 til omtrent 1930. Da var den tilholdsstedet til intelligentsiaen, og tiltrakk seg kunstnere, forfattere, politikere, prester, skuespillere og musikere. Josef Bozetech, en bokbinder, satt hver kveld i U Fleku og gjenfortalte innholdet i bøkene han hadde bundet inn den dagen, og i Jaroslav Haseks bok Min venn Hanuska fra 1928 titter en landstryker inn i lokalet for å se «kilden til tsjekkisk politikk».

Annonse