Annonse
00:00 - 03. februar 2017

«Er det innenfor å ta med brød hjem?»

Etikeren svarer.

Annonse

Er det ok å ta med et brød fra jobbkantina hjem? Dette har skjedd flere ganger i mitt jobbliv. Gjerne ved at en person blir observert eller tatt på fersken idet han putter et brød fra kantina ned i veska. Det har dreid seg om høyt utdannende mennesker hvis hovedargument er at brødet jo uansett skal kastes, noe som ofte er riktig. En sa at kona brukte brødet til å mate småfugler med, altså var gjerningen ekstra god. Overraskende mange jeg snakker om saken med, deler synspunkt med tyvene: bedre at brødet brukes enn at det kastes. Mitt argument for det motsatte er at det ikke er deres brød. Det er brødet til virksomheten de jobber for. Og det er feil å ta noe som ikke er vårt. Men hva gjør man? Om det ikke er for mange i bedriften, kan man i teorien si at alle kan ta med det gamle brødet, hver sin gang, etter et visst system. Men hvem skal administrere det hele? Og hvilken leder orker å bruke tid på saken? Etisk sett mener jeg det hele er enkelt – vi tar ikke det som ikke er vårt, brødet må ligge. Men dette betyr samtidig at brødet blir kastet og at fuglene ikke får det. Hva mener etikeren?

Mvh

Amund

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse