00:00 - 20. januar 2017

Urpilsneren

Ingen vet helt sikkert hvorfor den første pilsen ble som den ble.

Dominerer: Bryggeriet i Plzeňs dominerte bybildet og viser hvor viktig dette var for byen. Tegningen viser bryggeriet på begynnelsen av 1900-tallet. Illustrasjon: Plzensky Prazdroj Museum/NTB Scanpix

Det hele begynte i 1838. Da ble 36 tønner med dårlig øl knust og innholdet tømt ut i den tsjekkiske byen Plzeňs gater. Instruksen kom fra et byråd som var lei av å bli oversvømt av sekunda vare. I tillegg solgte enkelte av byens egne tavernaer ølet sitt så dyrt at den ble liggende lenge og surne. En borgerkomité bestemte at et nytt og moderne bybryggeri var løsningen på problemet. Fire år senere, den 11. november 1842, drakk de på byens torg for første gang i historien et lyst, gyldent øl som snart skulle erobre verden – pils.

Grums. Øl hadde i århundrer vært en ganske mørk affære. Helt siden det moderne ølet, brygget på vann, humle og malt ble perfeksjonert i de tsjekkiske middelalderbyene på 1200-tallet, hadde det stort sett vært mørkt. Unntaket var noen bayerske ølsorter som ble brygget på lys malt og lagret i huler for at det skulle holde seg friskt om sommeren – det var imidlertid ganske grumsete.

Annonse