00:01 - 13. januar 2017

Torbjørn Røe Isaksen: Lad kulturkanonene

Forslaget om en nasjonal kulturkanon er ikke ment som gift, skriver Torbjørn Røe Isaksen.

Jeg har ikke bare vært kringsatt av fiender, for flere har støttet forslaget fra Høyres programkomité, deriblant aviser som Aftenposten, Stavanger Aftenblad og herværende avis, Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen, VGs kommentator Yngve Kvistad og – med noen forbehold – sentrale profiler fra kulturkretsen, som Jon Michelet, Edvard Hoem og Jon Fosse (ingen av dem medlemmer av høyrefalanksen, for å si det slik).

Men det er også blitt hamret og jamret. Noen har misforstått med vilje, som påstanden om at regjeringen skal vedta en kulturkanon. Andre har vært mer opptatt av hvem som kommer med forslaget, enn av innholdet. Tross alt er det jo deilig å ha noen å hate, og er det ikke all grunn til mistenksomhet når dette kommer fra Høyre, kremmerpartiet som kjenner prisen på alt, men ikke verdien av noe? Når noe lignende er blitt gjennomført av en tidligere dansk regjering, foreslått av Fremskrittspartiet og – grøss – Sverigedemokratene, er det ikke da bare en måte å realisere den drømmen de bærer på om en homogen nasjonal identitet?

Annonse