Annonse
00:00 - 06. januar 2017

De dødes mat

Et stort julemåltid bringer tankene hen til både imperialisme og død.

Irsk juleselskap: Anita Reeves og Ingrid Craigie i Abbey Theatres sceneversjon av «The Dead». Novellen ble dramatisert av Frank McGuinness, Joe Dowling hadde regien i Dublin-teaterets oppsetning. Foto: Ros Kavanagh / Abbey Theatre
Annonse

Tradisjonen vil ha det til at de hellige tre konger overleverte julepresangene sine til Jesus-barnet tretten dager etter at han ble født. Grunn nok i seg selv til å feire dagen, kan man si, men i tillegg kommer at kongene representerer alle de ikke-jødiske folkeslagene som her møter Herren for første gang. Derfor feirer man åpenbaringens fest den sjette januar.

Hoveddelen av James Joyces novelle «De døde» finner sted i løpet av en slik fest, som feires i Dublin en gang på begynnelsen av forrige århundre. Tittelen kan umiddelbart virke dyster, men selv om slutten gir de fleste av oss et og annet å tenke på om snøen, døden og kjærligheten, byr festen gjestene på livsglede – ikke minst på grunn av maten.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll