Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

De dødes mat

Et stort julemåltid bringer tankene hen til både imperialisme og død.

Irsk juleselskap: Anita Reeves og Ingrid Craigie i Abbey Theatres sceneversjon av «The Dead». Novellen ble dramatisert av Frank McGuinness, Joe Dowling hadde regien i Dublin-teaterets oppsetning. Foto: Ros Kavanagh / Abbey Theatre

Tradisjonen vil ha det til at de hellige tre konger overleverte julepresangene sine til Jesus-barnet tretten dager etter at han ble født. Grunn nok i seg selv til å feire dagen, kan man si, men i tillegg kommer at kongene representerer alle de ikke-jødiske folkeslagene som her møter Herren for første gang. Derfor feirer man åpenbaringens fest den sjette januar.

Hoveddelen av James Joyces novelle «De døde» finner sted i løpet av en slik fest, som feires i Dublin en gang på begynnelsen av forrige århundre. Tittelen kan umiddelbart virke dyster, men selv om slutten gir de fleste av oss et og annet å tenke på om snøen, døden og kjærligheten, byr festen gjestene på livsglede – ikke minst på grunn av maten.

 

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
-50%
Unngå feriehjerne
Hold hodet kaldt med Morgenbladet i sommer
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse

Mer fra Påfyll

Statens kunstakademi visste ikke hva de skulle gjøre. En elev hadde plassert dødelige stoffer fra Akademiet ut i noen dagligvarebutikker.