Annonse
00:00 - 06. januar 2017

De dødes mat

Et stort julemåltid bringer tankene hen til både imperialisme og død.

Irsk juleselskap: Anita Reeves og Ingrid Craigie i Abbey Theatres sceneversjon av «The Dead». Novellen ble dramatisert av Frank McGuinness, Joe Dowling hadde regien i Dublin-teaterets oppsetning. Foto: Ros Kavanagh / Abbey Theatre
Annonse

Tradisjonen vil ha det til at de hellige tre konger overleverte julepresangene sine til Jesus-barnet tretten dager etter at han ble født. Grunn nok i seg selv til å feire dagen, kan man si, men i tillegg kommer at kongene representerer alle de ikke-jødiske folkeslagene som her møter Herren for første gang. Derfor feirer man åpenbaringens fest den sjette januar.

Hoveddelen av James Joyces novelle «De døde» finner sted i løpet av en slik fest, som feires i Dublin en gang på begynnelsen av forrige århundre. Tittelen kan umiddelbart virke dyster, men selv om slutten gir de fleste av oss et og annet å tenke på om snøen, døden og kjærligheten, byr festen gjestene på livsglede – ikke minst på grunn av maten.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.