Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

De dødes mat

Et stort julemåltid bringer tankene hen til både imperialisme og død.

Irsk juleselskap: Anita Reeves og Ingrid Craigie i Abbey Theatres sceneversjon av «The Dead». Novellen ble dramatisert av Frank McGuinness, Joe Dowling hadde regien i Dublin-teaterets oppsetning. Foto: Ros Kavanagh / Abbey Theatre

Tradisjonen vil ha det til at de hellige tre konger overleverte julepresangene sine til Jesus-barnet tretten dager etter at han ble født. Grunn nok i seg selv til å feire dagen, kan man si, men i tillegg kommer at kongene representerer alle de ikke-jødiske folkeslagene som her møter Herren for første gang. Derfor feirer man åpenbaringens fest den sjette januar.

Hoveddelen av James Joyces novelle «De døde» finner sted i løpet av en slik fest, som feires i Dublin en gang på begynnelsen av forrige århundre. Tittelen kan umiddelbart virke dyster, men selv om slutten gir de fleste av oss et og annet å tenke på om snøen, døden og kjærligheten, byr festen gjestene på livsglede – ikke minst på grunn av maten.

 

Beste sort. Vertinnene er søstrene Julia og Kate Morkan og niesen deres, Mary Jane. «De førte et beskjedent liv, men likte å spise godt. Alt skulle være av beste sort, mørbradstykket på steken, te til tre shilling og beste portnerøl på flasker.» Dette gjenspeiler seg i kveldens hovedrett: Gås i stedet for kalkun. Søstrenes nevø Gabriel er lettere nervøs fordi han skal holde kveldens tale etter middagen – til tross for at dette er noe han gjør hvert år.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse

Mer fra Påfyll

Jeg får hjelp av en kollega til å finne ting på internett når det trengs.