Annonse
00:00 - 23. desember 2016

«Har vi gjort oss fortjent til julegaver i år?»

Etikeren svarer.

Annonse

Kjære etiker. I denne søte juletid har jeg tenkt en del på godhet. Høytiden er fra barnsben av gjennomsyret av en idé om at julenissen belønner de snille og straffer de slemme, der gavene brukes som middel. For oss i de voksne rekker er det ikke lenger snakk om å måtte gjøre seg spesielt fortjent til gaver, jeg har i hvert fall aldri hørt om noen som prøver å straffe sine medmennesker ved å holde tilbake gaver, ei heller har noen stilt krav til meg om et visst antall gode gjerninger for at jeg skal få noe under juletreet på julaften. Men stadig finner vi oppslag og meningsutvekslinger i det offentlige rom som minner oss om at julen, for alle, handler om det å utvise godhet – «gled en som gruer seg til jul» osv. Men går det an å måle godhet? La oss si at julenissen faktisk løper rundt med en liste og krysser av for gode og onde handlinger: Hva vil det si å ha gjort seg fortjent til julegaver i år?

Hilsen Krampus

 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll