Påfyll

Festchampagnen

Navn: Pertois-Lebrun Instant Brut Grand Cru Blanc de Blancs. Område: Champagne, Frankrike. Varenummer: 3092601. Pris: 390 kroner.

Festsesongen er i gang, og den forutseende bestiller sin champagne i god tid før de store selskapelighetene i slutten av denne måneden. Ukens anbefaling må bestilles, og akkurat denne champagnen er utmerket til å sikre stemningen for en engere krets av pyntede mennesker. For ja, den beste champagnen bør helst nytes med få til stede. Til store fester finnes det gode og billigere musserende alternativer fra Burgund og Alsace.

Pertois-Lebrun er et lite champagnehus drevet av Odile Pertois-Lebrun og hennes to nevøer i landsbyen Cramant. Den ligger i hjertet av Côte des Blancs-distriktet, hvor kun chardonnay-druen dyrkes, og Cramant er en av de 17 landsbyene i Champagne som har beste kvalitetsmerke, grand cru.

Instant Brut er Pertois-Lebruns basischampagne, og her spares det ikke på kvalitetssikringen. Vinen er tappet på flaske i juni 2009, og så degorsjert i 2015. Det betyr at den er lagret i kjelleren i hele seks år, mye lenger enn de lovpålagte 15 månedene, før lagringskorken byttes ut, avfallet fra andre gangs gjæring blir fjernet og flasken får ny kork. Den langvarige lagringen gir mye mer smak og fylde enn man normalt får i produsentenes basischampagner. Godt lagrede blanc de blancs-champagner gir sjokolade og kaffe i duften, noe denne vinen har. Videre smaker den litt tørkede sitrusfrukter og mandler, og den har en lang ettersmak. Men først og fremst er den frisk og veldig god. Champagnen egner seg både som aperitiff og som følge til forretten. Den er testet ut med kremet jordskokksuppe, og det var full klaff. Produsenten anbefaler også hvitt kjøtt eller en hard ost, som gouda.

TG

Mer fra Påfyll