Annonse
00:00 - 23. desember 2016

Elin Ørjasæter om empati og aggresjon

Empati kan, under visse forhold, være gift for samfunnet, ­skriver Elin Ørjasæter.

Annonse

Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble drept i Kristiansand tidlig i desember. Drapsmannen var en 15-årig gutt som kjente Jakob fra før. Tone Ilebekk ble trolig drept fordi hun forsøkte å hjelpe Jakob.

Tre familier sitter igjen, hardt rammet. Men hvorfor ble ofrenes etniske bakgrunn hovedsak i folkemediet Facebook? En motbydelig liten oppdatering fra noen som kaller seg «Pegida innlandet» spredde seg med rekordfart – en oppdatering der den drepte gutten ble omtalt rasistisk og den voksne kvinnen ble fremstilt som et offer for islam, absurd nok. Så dumt og usaklig at den burde vært tiet i hjel. Jeg ønsker heller ikke å gjengi teksten.

Men den ble gjengitt av mange andre. En rekke kjente og ukjente personer med store venne- og tilhengerskarer valgte å spre oppdateringen, nettopp for å ta avstand fra den. Pegida innlandet, på sin side, jublet over all oppmerksomheten.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll