Annonse
00:00 - 23. desember 2016

Elin Ørjasæter om empati og aggresjon

Empati kan, under visse forhold, være gift for samfunnet, ­skriver Elin Ørjasæter.

Annonse

Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble drept i Kristiansand tidlig i desember. Drapsmannen var en 15-årig gutt som kjente Jakob fra før. Tone Ilebekk ble trolig drept fordi hun forsøkte å hjelpe Jakob.

Tre familier sitter igjen, hardt rammet. Men hvorfor ble ofrenes etniske bakgrunn hovedsak i folkemediet Facebook? En motbydelig liten oppdatering fra noen som kaller seg «Pegida innlandet» spredde seg med rekordfart – en oppdatering der den drepte gutten ble omtalt rasistisk og den voksne kvinnen ble fremstilt som et offer for islam, absurd nok. Så dumt og usaklig at den burde vært tiet i hjel. Jeg ønsker heller ikke å gjengi teksten.

Men den ble gjengitt av mange andre. En rekke kjente og ukjente personer med store venne- og tilhengerskarer valgte å spre oppdateringen, nettopp for å ta avstand fra den. Pegida innlandet, på sin side, jublet over all oppmerksomheten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse