Annonse
00:01 - 02. desember 2016

Elin Ørjasæter om eldre arbeidsledige

Eldrerovdyret spiser sine egne først, skriver Elin Ørjasæter.

Annonse

En venn av meg har søkt mer enn 300 jobber, men har ikke blitt kalt inn til et eneste intervju. Han tror det er fordi han er 53 år gammel. Jeg tror han har rett. Arbeidsledige over femti har det tøft. Senior-aktivistene mener det er fordi arbeidsgivere er «fordomsfulle». Jeg tror det er fordi arbeidsgivere er rasjonelle.

«Arbeidslivet remikses», skrev Kristina Jullum Hagen og Rasmus Eiternes Guldvik i Magma 3/2016. Begge er ansatt i NHO, og de beskriver en polarisering mellom de høykompetente og dem uten kompetanse i arbeidsmarkedet. Forfatterne skriver ikke spesifikt om eldre arbeidstakere, men nettopp arbeidslivets endringstakt er relevant for å forstå hvorfor eldre arbeidssøkere ikke får jobb. Blant folk over femti er det et stort og velfødd innenfor-lag og et bittelite desperat utenfor-lag. Det er de som hverken har jobb eller er i helsemessig posisjon for uføretrygd. Ingen vil ha disse friske og arbeidsvillige folkene. Så hvilke goder er det som gjør dem uaktuelle for ansettelse?

For det første har de, som følge av rettspraksis, et betydelig større vern mot oppsigelse enn yngre. Enhver ansettelse handler om å minimere risiko, og risikoen ved å ansette en eldre person er altså høy. For det andre har de en hel ekstrauke ferie fra fylte 60, noe som gir et solid påslag i feriepengeavsetning for arbeidsgiveren. For det tredje har de etter 62 år rett til redusert arbeidstid, noe som er utfordrende å administrere. Etter fylte 62 har de også rett til pensjon, men fortsatt åtte eller ti år med fullt stillingsvern. Legg til at lønnssystemene noen steder også kan gjøre nyansatte eldre dyrest målt i nominell lønn. De er også statistisk sett mer sykmeldt enn yngre, naturlig nok.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse