00:00 - 25. november 2016

Fiskemat på flyet

Bergen er en snodig by. Det er noe helt spesielt med denne byens forhold til fiskemat. Dette er den eneste byen jeg kjenner som i alle år har drevet med fiskematkonditori. Smak på ordet: fiskematkonditori. Ja – seriøst: salg av fiskemat (i stedet for kaker og rundstykker) over disk, med bord og stoler i bakgrunnen selv om de fleste tar herlighetene med seg hjem til middag eller på jobben til lunsj. Før hadde byen to slike konditorier: Søstrene Hagelin i Olav Kyrres gate (etablert i 1929 av to søstre fra Sogndal) og Madam Bergen i Strandgaten (etablert i 1992 av noen medarbeidere som brøt ut av Hagelin og tok med seg noen oppskrifter). I dag er disse slått sammen til ett utsalg. Tempelet ligger i Strandgaten 3, og heter Søstrene Hagelin, men ligger i Madam Bergens tidligere lokaler. Dette er midt i sentrum, og du går etter den innsmigrende lukten.

Oppskriftene er litt forskjellige, og skal du kjøpe for eksempel fiskekaker, blir du spurt om du vil ha Hagelin eller Madammen. Her kan du i tillegg gasse deg i fiskeburgere, fiskeboller, runde fiskepuddinger med hull i midten – eller vanlige rektangulære – fiskegrateng, fiskesupper, wraps og mye mer. Å stå med et par-tre glovarme hjerteformede fiskekaker i en pose utenfor døren og slafse dem i seg med dryppende fingre og et lett blikk på trafikken bortover Torgallmenningen og Strandgaten er et gastronomisk høydepunkt for mange bergensere, innflyttere, studenter og turister. Særlig når du vet at det i tillegg ligger en halv rund fiskepudding i ryggsekken, klar til damping og smeltet smør til middagen om kvelden. Kjennerne av fiskemat kjenner selvsagt sin besøkelsestid, og de av dem som er på tjenestereise til denne vakre byen, vet hvor de skal bunkre. Det er derfor det lukter fiskemat på alle flyene fra Flesland utover hele ettermiddagen.

RaSan

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse