Annonse
00:00 - 07. oktober 2016

Torbjørn Røe Isaksen om kommunereformen

20 senterpartiordførere har ofret sjelen sin til nyliberalistisk sentraliseringsiver, skriver Torbjørn Røe Isaksen.

Illustrasjon: Kristoffer Nilsen
Annonse

Man kan mene mye om kommunereformen, og det er det mange som gjør. Noen mener den er unødvendig, andre at den burde vært lagt opp annerledes. Men det påfallende er at nær samtlige kommentatorer i hovedstaden ser kommunereformen som en intens kamp mellom sentrum og periferi. De har kanskje lest sin Stein Rokkan og hans tese om at norsk politikk kunne forklares med noen grunnleggende konfliktlinjer, hvorav kampen mellom by og bygd var og er en av de viktigste. Jeg mener sannheten er en annen. Kommunereformen handler ikke om sentralisering eller desentralisering, men om en kamp mellom to forskjellige oppfatninger av hva veien til desentralisering faktisk er.

Det er få som er så hellig overbeviste i sitt distriktspolitiske syn som distriktsforkjempere som har flyttet til storbyen. Det er kanskje derfor distriktskampen som føres i Oslo er mer dogmatisk enn noe annet sted i landet. Kritikerne av kommunereformen snakker som om befolkningen utenfor de store byene er klar til å storme hovedstaden med høygafler, som om kommunereform er et simpelt spørsmål om hvor du bor i landet. Bor du i by er du for, bor du i distrikt er du mot.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse