Annonse
00:00 - 05. august 2016

«Skal ett barns ekstreme allergi føre til at vi må fjerne fiske­produktene fra menyen?»

Etikeren svarer.

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

Jeg er leder for en stor barnehage med ca. 150 barn og 30 ansatte. Til tider får vi inn barn med spesielle behov og fortrinnsrett til plass, og som det går helt fint å ha i barnehagen. Vi får også inn barn med mange forskjellige allergier som vi tar hensyn når det gjelder mat, som gluten-, melk-, nøtte- eller eggfri mat, for å nevne noe. Da får disse barna sin egen mat som kjøkkenassistenten lager til dem. Det er ikke noe problem. Men når vi får inn et barn som ikke tåler fisk og skalldyr, og heller ikke tåler at andre spiser det, opplever jeg det som et problem jeg ikke kan løse. Hvis barnet skal begynne hos oss, må 180 mennesker slutte å spise fiskeprodukter, og foreldrene og barna må heller ikke spise fiskeprodukter til frokost eller før de henter barna sine i barnehagen. Hvis alle vasker hendene sine etter et fiskemåltid, skal det visstnok gå bra, men hvordan skal jeg som leder kunne kontrollere at ca. 260 foreldre, og også besteforeldre og andre som henter barna til tider, gjør dette hver dag? Vi har relativt stor utskifting gjennom året av barn og foreldre i denne barnehagen, informasjonen når ikke alltid frem, og alle snakker ikke norsk eller engelsk. Jeg vet at jeg ikke kan gi dette allergiske barnet den tryggheten det har behov for fordi jeg rett og slett ikke har den kontrollen over så mange mennesker og heller ikke kan etablere vanntette systemer eller rutiner for å sikre barnet. Vi har spurt kommunen om barnet kan få tilbud i en mindre barnehage, der færre mennesker berøres og man kan greie å trygge barnet ved å ha rutiner og bedre kontroll. Det kan være en praktisk løsning. Men et helt annet spørsmål er om dette er etisk riktig. Selvfølgelig finnes det sunn mat uten fiskeprodukter også, men de fleste ernæringseksperter anbefaler et visst inntak av fisk. Er det da rett at et barn med slik ekstrem allergi må føre til at vi må fjerne fiskeproduktene fra menyen? Her blir det den enkeltes behov opp mot et større flertalls behov, som ikke er akutt, men viktig likevel.

Hilsen leder i barnehagen

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse