00:00 - 15. juli 2016

«Hvor frekt er det å gå ubedt inn på andres hyttetun?»

Etikeren svarer.

«Vi er på hytta. Vennligst respekter det». Forrige gang vi passerte akkurat denne hytta, den er nylig satt opp på en branntomt i området der min familie har hatt hytte et par generasjoner, var jeg på på vei opp stien for å se hvordan det var blitt. Da det var folk på tunet, bråsnudde jeg, selvsagt. Å inspisere fremmede hytter når det ikke er noen der, er en vanlig sport blant norske hytteeiere, er det ikke? Selv tar jeg i alle fall høyde for at folk titter nedom tunet og også gjerne inn gjennom vinduene hvis de ikke er trukket for, når jeg forlater hytta vår. Etter å ha blitt overrasket over å møte folk på den nye hytta på turveien, tenkte jeg at det egentlig hadde vært hyggelig å hilse på nykommerne, og at jeg i stedet for å bråsnu burde ha presentert meg som hyttenabo og slått av en prat. Neste gang, tenkte jeg. Men neste gang, noen dager senere, var det altså satt opp en håndskrevet plakat nede ved turveien: «Vi er på hytta. Vennligst respekter det». Ja, selvsagt. Vi gikk forbi uten å stoppe, med en guffen følelse. Opplevelsen fikk meg til å gruble: Hvor frekt er det å gå ubedt inn på andres hyttetun? Hvor stor må trafikken være for å rettferdiggjøre en plakat som ber folk om å holde seg unna?

Hilsen hytteeier, 39

Annonse