00:00 - 01. juli 2016

Hav til salgs

I Senegal er det Gud som gir folket fisk. Men hvem skal man be til når havet er tomt?

Travel havn: Soumbedioune i Dakar er en av Senegals mest berømte fiskehavner, med hundrevis av båter som reiser inn og ut hver dag. De seneste årene har senegalesiske myndigheter solgt fiskerettigheter til europeiske trålere, noe som gjør at de lokale fiskerne må reise til stadig mer ugjestmilde farvann for å få fisk. Foto: Mélinda Fantou

Solen står i senit på en gråhvit himmel som smelter inn i havets like gråblå overflate. Havbrisen kjennes som varmeanlegget i bilen en kjølig vinterdag. Det er 40 grader på stranden i Mbour, og ingen steder å gjemme seg for den brennende sola.

80 kilometer sør for Senegals hovedstad Dakar, midt i turistregionen Petite Côte, blant postkortstrender, pakketurister og all inclusive-hotell, ligger kystbyen Mbour.

Her er det ingen som bader. Den fem kilometer lange sandstranden tas nemlig opp av trebåter i ulike størrelser. De ligner fargerike sverdfisker der de står på rekke og rad: lange, slanke piroger, malt i gult, rødt, grønt – fargene i det senegalesiske flagget – en form for senegalesisk rosemaling. Det er hundrevis av dem. De står tett i tett, med snutene pekende mot havet, som om de lengter etter å være ute på bøljan blå. Og de få pirogene som fortsatt er der ute, lengter hjem. Fiskeøkten er over, pirogene skal inn med dagens fangst.

Annonse