00:00 - 08. juli 2016

Gallia rundt

En gastronomisk rundreise i fotsporene til Asterix og Obelix.

I vår tid har mat og måltid karakter av å være mangetydig, «polysemisk»: Maten er knyttet til alt fra sport, fritid, aktivitet og ytelse, til hvile, feiring og dagligliv. Og ikke minst spiller den i stigende grad på mer eller mindre rasjonelle helsemessige faktorer – en stor trendsettende rolle. Matens symbolske betydning er ikke lenger forbeholdt høytidelige og festlige anledninger. Men fremdeles knyttes mat til regionale og nasjonale verdier.

EM i fotball har tatt oss Frankrike rundt, med kamper i Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nice, Paris, Saint-Étienne og Toulouse. Det er virkelig et Frankrike rundt, nesten på høyde med Le Tour de France.

Maten er i sentrum også i det legendariske tegneserialbumet Gallia rundt i Albert Uderzo og René Goschinnys Asterix-serie – Le Tour de Gaule d’Astérix. Det var nummer 12 i den norske og nummer 5 i den originale franske serien.

Annonse