00:00 - 29. juli 2016

En mile øl

Brun murstein, bråkete tog, lett industri og lukten av øl som gjærer. Det er ingrediensene i Bermondsey Beer Mile, og helt i enden ligger Fourpure Brewing Company.

Lidenskap for øl: Grunnleggeren av Fourpure Brewing, Daniel Lowe. Foto: Børre Haugli

Bryggeriene

Southwark Brewing Company
46 Druid

Street Brew By Numbers
79 Enid Street

The Kernel Brewery
Arch 11, Dockley Road Industrial Estate

Partizan Brewing
8 Almond Road

Fourpure Brewing Co.
22 Bermondsey Trading Estate Rotherhithe New Road

Bryggeriene er åpne for publikum hver lørdag mellom 11.00 og 17.00

Det gamle myrlandskapet sør for Themsen forandret seg på 1800-tallet til industri og ren slum, noe av det verste London kunne oppdrive. Det meste ble smadret av nazistenes bombefly under andre verdenskrig. Etter krigen ble det bygget billige høyhus og lavblokker. Det gjorde at området fikk kontinuitet som fattigslig, med store sosiale utfordringer. Men fra 1980-tallet snudde utviklingen i Bermondsey, og eiendomsutviklerne fikk boltre seg mot elven og bygget eksklusive leilighetskomplekser. Men småindustrien overlevde, og ølbryggerne rykket inn – de første i 2009.

Det var på denne tiden håndverksbrygging eksploderte, også i Norge.

– Vi gjør egentlig bare det våre foreldre og besteforeldre gjorde for 40 år siden, de brygget sitt eget øl. Folk har bedre tid, bedre råd, og interessen for mat og drikke har forandret seg vesentlig. Ideen om å bruke penger på noe annet enn det ølet som de store multinasjonale bryggeriene produserer, brer om seg. Folk vil ha det som er nært, de kjøper lokal mat og drikke, sier Daniel Lowe, sjefen og grunnleggeren av Fourpure Brewing Company, lengst øst i Bermondsey.

Øl og industri. Gjennom bydelen går jernbanelinjen østover fra stasjonen London Bridge. I buegangene under jernbanen ligger industrien, men det er ikke akkurat tungindustri, her er det rørlegger, begravelsesbyrå, håndverkere, snekkerverksteder, bilverksteder, mopedreparatører, sykkelverksteder, begravelsesbyråer, lager og bilvask. Noen av de samme skiltene finner du hvis du trekker inn på The Den, det lokale fotballaget Millwall sine hjemmearena. Sponsorene heter blant annet Wilson Family Funeral Service og TWDraining.

I 2009 etablerte det første håndverksbryggeriet seg. Da startet The Kernel Brewery sin virksomhet, og like etter kom Brew by Numbers og Partizan Brewing. Det var disse tre som i første omgang utgjorde The Bermondsey Beer Mile. Det var cirka én engelsk mil (1,6 kilometer) fra det første bryggeriet til det siste. I 2013 kom Fourpure, og flere har kommet etter. Nå er milen overskredet, men begrepet har bitt seg fast.

– Da vi flyttet hit, visste vi at Kernel, Brew By Numbers og Partizan hadde etablert seg i Bermondsey. Jeg bodde i området og ønsket et lokale i gangavstand fra hjemmet mitt. Jeg tegnet en sirkel og sjekket ut ulike alternativer. Så det er egentlig en tilfeldighet at vi alle har etablert oss her, sier Daniel Lowe.

Togbråk. Hvis du skal drikke deg gjennom The Bermondsey Beer Mile, kan vandringen starte ved London Bridge jernbanestasjon. Når du går østover langs jernbanelinjen, kommer du først til Southwark Brewing. Du hører togene godt når de dundrer forbi over deg. Her, som hos alle de andre bryggeriene, har de ikke akkurat leid inn interiørarkitekter når de inviterer til ølsmaking og drikking hver lørdag. Loppemarkedmøbler er plassert planløst omkring, mens du kan beundre store ståltanker og trekke inn den søtlige duften av øl som gjærer.

Neste bryggeri på listen er Brew By Numbers, som trekker mange folk. Du betaler for glasset og ølen, glasset kan du ta med hjem som en edel suvenir. Så kommer til The Kernel Brewery og Partizan Brewery.

Lengst øst ligger det siste bryggeriet, Fourpure, som nesten er umulig å finne hvis ikke de store lagerdørene står åpne og synet av ståltankene åpenbarer seg. Men er du usikker, er det bare å lukte seg frem. Eller følge strømmen av folk på vandring til tappekranene i bryggerihallen.

– Vi er et åpent bryggeri, åpen om vår filosofi, og vi tar imot folk som ønsker å komme hit. Her i Bermondsey er bryggeriene veldig ulike, og det finnes ikke mye overlapping. Men vi snakker mye sammen og deler erfaringer. Vi er så langt det største bryggeriet i Bermondsey, sier Lowe.

På boks. Fourpures hovedmarked er London. Men Daniel Lowe ser verden stige opp foran seg.

– For å ekspandere ut i verden har vi gjort noe svært få håndbryggerier gjør: Vi tapper på boks, noe som er som å banne i kjerka for enkelte bryggerimestere.

– Vi har tilbrakt tid i USA og sett hvordan tapping på boks er blitt mer og mer vanlig, også blant håndverksbryggerne. Det er først og fremst av miljøhensyn. Det er lettere å resirkulere aluminium, og energien som brukes til transport, er mindre for bokser enn for flasker. En flaske veier 270 gram, mens en boks veier 7 gram, sier bryggerisjefen.

Men hovedmålet er ikke å vokse seg stor – lidenskapen ligger i å lage øl.

– Vi fokuserer på de fire hovedingrediensene i øl: korn, gjær, humle og vann. Det skal være god kvalitet, og vi tilsetter ikke noe annet. Vi har ingen andre metoder enn denne. Malten og humlen kommer fra lokale produsenter. Vannet er lokalt, og vi importerer gjær fra Tyskland, sier Lowe.

En smaketur gjennom øl-milen gir stor variasjon av smaker og øltyper som er sesongbasert.

– Alt handler egentlig om kvaliteten på råvarene, og dyktige medarbeidere. Vi tester og eksperimenterer. Vi skriver ned hva vi tenker, og så prøver vi å lage det ølet vi tenker på.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse