Kviss og påfyll

Terroren i Nice: Dagsrevyen med ukebladstoff om gjerningsmannen

Sekunder teller på TV. De bør fylles av annet enn vas, skriver Elin Ørjasæter.

Den første ordinære dagsrevysendingen etter Nice-angrepet var fredag 15. juli. Den åpnet naturlig nok med selve hendelsen, antall døde og sårede, samt intervjuer med norske turister i området. Og så kommer ankerets første spørsmål til NRKs Philip Lothe i Nice: «Forklar hvordan det oppleves å være i Nice dagen etter at dette skjedde.» Lothe forklarer at byen Nice er «vanligvis preget av folkelig fest, moro og glede», men at det nå er en «avdempet, men ikke totalt deprimert atmosfære.» Først 16 minutter inn i sendingen får vi vite at hovedteorien i etterforskningen er at gjerningsmannen var inspirert av islamistisk ideologi. I mellomtiden har to andre NRK-folk ristet i sperrebåndene for virkelig å vise at de er på åstedet, og intervjuet naboene til gjerningsmannen. Hollandes krigstale mot IS, direktesendt på franske fjernsyn natten før, blir knapt nevnt. Et raskt klipp med franske politimyndigheter, som også la skylden på IS, blir ikke fulgt opp. I Dagsrevyen mener de visst at både presidenten og myndighetene er uinteressante kilder når et land utsettes for terror. NRK foretrekker en tilfeldig nabo som mener at gjerningsmannen var skummel.

Lørdag måtte selv Dagsrevyen ta IS-navnet i sin munn, for da hadde IS tatt på seg ansvaret. «Men dette er svært usikker informasjon», forsikret Dagsrevyen-ankeret, «søsteren til gjerningsmannen sier at han var alvorlig psykisk syk». Min utheving handler om hans toneleie. Deretter fulgte en lang reportasje fra dagliglivet i Nice, før Dagsrevyen endelig sendte det over døgngamle klippet der den franske innenriksministeren sier at gjerningsmannen så ut til å være radikalisert svært raskt. Guri Norstrøm måtte inn og advare mot kilden: «Ingen har bekreftet at han var med i IS.» Deretter var vi over i koseavdelingen, hvor Roger Sevrin Bruland kunne opplyse at «det er helt spesielt å være her på promenaden», for så å fortelle mer om gjerningsmannen: «Søsteren sier han har gått til psykiatrisk behandling i en årrekke, noe som også blir bekreftet av faren, han var på ingen måte islamist eller religiøs.» Aha! Både søster og far. Solide kilder for Dagsrevyen.

Her kom Ingvild Bryn inn med et fornuftig spørsmål: «Psykiatrisk behandling? IS har jo tatt på seg skylden?» Bruland kunne melde at dette var «ubekreftede rykter, politikerne sier jo det, det blir jo bare spekulasjoner». Vel, nå var det jo faktisk ikke bare IS, men også presidenten og innenriksministeren som mente IS sto bak. IS' mulige rolle og franske politikeres reaksjon burde vært hovedelementet i saken, ikke haleheng til ukebladstoffet om gjerningsmannen.

I Søndagsrevyen fikk vi først nyheten om at et ektepar var arrestert, mistenkt for å ha hjulpet gjerningsmannen. Deretter kom Guri Norstrøm inn og fylte ut saken. Når jeg nå gjentar meg selv, er det for å vise at Norstrøm gjentok inntil det kjedsommelige de opplysningene som kunne fjerne gjerningsmannen fra islamistrollen: Naboer forteller at han var småkriminell, aldri mistenkt for å være en ytterliggående islamist. Flere naboer har fortalt at han ikke var religiøs. Deretter intervjuer Norstrøm lederen for de lokale moskeene, som slår fast at mannen absolutt ikke hadde noe med islam å gjøre. Deretter kommer Norstrøm igjen inn og gjentar at familien til gjerningsmannen sier han var veldig psykisk syk. Naboene tror ikke at han hadde noe med IS å gjøre. Og så endelig litt substans: Franske medier sier seks mennesker sitter inne til avhør for medvirkning, «men som sagt», forsikrer Norstrøm, «dette er franske medier, det er ikke bekreftet fra noe hold.»

Nei vel, nei. Slik reportasjen fremstår, er altså naboene Norstrøm har snakket med, og gjerningsmannens familie pålitelige, men franske medier er noe vi må advares mot, fordi de ikke er bekreftet fra noe hold.

Den franske innenriksministerens utsagn lørdag om at gjerningsmannen så ut til å ha blitt radikalisert hurtig, burde blitt fulgt opp med en reportasje om IS’ vervemetoder. NRKs påstand om at Nice er et sted for fest og moro, burde vært fylt ut med fakta i saken fra Reuters om Nice som arnestedet for jihad i Frankrike. En oppsummering av de siste to års terror i Frankrike og hvem som har stått bak, ville også vært interessant, men da måtte jo NRK-folkene ha innrømmet at det handler om ekstreme islamister, og der har de tydelig berøringsangst.

Sekunder teller på TV. De bør fylles av annet enn vas. Å sitere litt mer fra utenlandske medier er ikke så dumt. Særlig når alternativet er gullkorn som dette: «Det som har skjedd her i Nice, har selvfølgelig satt veldig dype spor.» I all verden herr korrespondent, sier du det?

Mer fra Kviss og påfyll