00:00 - 13. mai 2016

Vill etter grill

Ingen friterte kvinner, men grillen er varm i Seoul.

Bordgrill: Her er det ikke-marinerte kjøttet akkurat lagt på grillen. Marmoreringen er tydelig. Foto: Børre Haugli

De mest populære

  • I tillegg til Kalbi er Bulgogi den mest populære grilleretten. Dette er marinert ytrefilet fra okse der marinaden består av soyasaus, sukker, sesamolje, hvitløk og sopp.
  • Ifølge koreablogg.com betyr Bulgogi brent kjøtt og referer da ikke til at kjøttet er brent, men at det skal stekes over åpen flamme.
  • Blir servert med ris og andre småretter. Bulgogi blir ofte kalt Sør-Koreas nasjonalrett.
  • En tredje grillfavoritt er Samgyeopsal, grisemage servert med de samme smårettene som Kalbi.

Den japanske forfatteren Jun’ichiro Tanizaki (1886-1965) beskriver i novellen The Gourmet Club retten «Fritert kvinne på koreansk vis» – en ung, spill levende kvinne bæres inn i et stort håndklede, og hennes påkledning består av tempuradeig. Som spises. Det handler om ekstreme gourmeters kjedsomhet og deres leting etter mat med det lille ekstra. Rettene som serveres på den koreanske kvinnen er: «Vårvarme due-egg», «Druefontene», «Flytende jade, slim og spytt», «Snødekte pærer, støvbærere og skrell», «Braiserte lepper», «Sommerfuglfond», «Suppe med fløyelsteppe» og «Tofu av krystall», gjenfortalt av Knut-Stene Johansen i Morgenbladet.

I dagens Seoul er det vanskelig for en dødelig å finne mat servert på en kvinnekropp, hvis du ikke leter i lugubre bakgater. Men hva er så favoritten til sørkoreanerne i dag? Svaret var kort og enkelt fra en norsk kvinne bosatt i ­Busan:

– Koreanerne er helt ville etter grillmat.

Bordgrill. Du legger fort merke til koreanernes kjærlighet til grillen. Hvert eneste lite krypinn av en restaurant har en hette over hvert bord – det er avtrekksviften som tar seg av grillosen. Noen spisesteder har grillen nedfelt i bordet, mens ­andre benytter seg av mobile bordgriller.

Det var den bærbare sorten på Samwon Garden i Gangnam. Samwon er en av de mer populære barbecue-restaurantene i Seoul og bordet ble bestilt. Da vi ankom, var det rett og slett glissent med folk. Hvorfor – de stengte tidlig – men det var nok tid til å nyte et godt måtid.

Hvordan bestiller man grillmat – vi ante ikke – men da tok kelneren grep og spurte om vi ønsket Kalbi. Ja, takk. Kelneren, som ikke var i nærheten å trekke på smilebåndet, mente også at vi burde prøve den marinerte varianten. Ja, takk, og vi bestilte samtidig en flaske soju, den sørkoreanske varianten av sake, smaker billig og veldig utvannet vodka, det vil si ingenting. 17 prosent alkohol, omtrent som sake.

Uten et smil. Koreanerne er effektive, og i ­løpet av fem minutter var bordet dandert av små­retter, ulike kimchi-varianter, supper, salat- og sesamblader, tofu, bønnespirer, salat, gjærede soyabønner, most gresskar med solsikkefrø, hvitløk og løk. Alt servert kaldt. Selv om utvalget er rikholdig, har alt et preg av enkel smakløshet. Og det forstår du når kjøttet blir servert – smårettene er et perfekt kompliment til det som legges på grillen. Ny kelner kom, uten smil, utstyrt med et brett med sammenrullede, finsnittede kjøttstykker av okse. De garanterer at kjøttet kommer fra Sør-Korea og at de kødder ikke med kvaliteten. Marmoreringen av kjøttet var unik. Kalbien lages av entrecôte – kjøttet ved ribbena på oksen.

Den nye kelneren var utstyrt med en grillklype og saks av Fiskars-typen. Kjøttstykkene ble brettet ut over grillen og fikk et knapt minutt på hver side før vante fingre klippet kjøttet i biter og fordelte på tallerkene.

Uten tenner. Etter fire runder med marinert kjøtt var det fremdeles plass til mer i magen. Kjøkkenet kunne melde at de var tom for marinert kjøtt, men vi kunne få kjøtt som ikke hadde berørt marinaden. Da kom virkelig kjøttets konsistent og smak til sin rett. Det var så mørt at det kunne sleikes i seg og tennene behøvde ikke brukes.

Måltidet ville nok ikke tilfredsstilt de ekstreme gourmetene i The Gourmet Club – selv om det hadde blitt servert på en naken kvinnekropp. Men for oss dødelige var kjøttet et slikt høydepunkt at Samwon Garden ble til en opplevelse.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse