00:01 - 06. mai 2016

Kimmeridge på by’n i Bombay

Inderne sier selv at det eneste de har nok av, er folk og mat.

Indias beste: Taj Mahal Palace huser noen av de beste restaurantene i India. Mange mener den beste er Wasabi. Foto: Bernd-Jürgen Fischer/Getty Images

Bak stavemåten Bombay ligger det ikke noe mer eksplosivt enn en blanding av portugisisk og engelsk for «god havn» (bom bay). Siden 1995 er Mumbai det (mest) offisielle navnet, noe som har med språklig frigjøring fra kolonifortiden å gjøre. Mambai, Mumbai, Bambai, Bombay: Kjært barn har mange navn?

På flere vis er India en sanseutfordring – alle sansene stilles på prøve, helt inntil det oversanselige. Folketettheten er utrolig. Trafikken som en maurtue. Alle de små, brune og gule drosjebilene tuter hele tiden med sine små bilhorn. Ingen bruker sikkerhetsbelte. For på dashbordet står en figur av elefantguden Ganapati (eller Ganesh), og han ordner opp. Øverst i Ganges var det nylig et treff mellom noen av landets vise menn. Noen? Ikke mindre enn tolv millioner filosofer. Som i løpet av møtet alle sammen vasset ut i elven. I alt er det nærmere 1,3 milliarder mennesker i India.

Og så sier inderne at det eneste de har nok av, er folk og mat. Matmor India?

Annonse