Annonse
00:00 - 18. mars 2016

Noe er råttent i Skandinavia

Var rakfisken kjernen i den første nordiske kulturen?

Godlukt: Rakfisk fra Valdres er tradisjonsmat i Norge. Den serveres med purreløk, lefse eller flatbrød, rødløk, rømme og mandelpotet. Dette skylles ned med øl og akevitt. Alle Foto: Ellen Lande Gossner.
Annonse

Det lukter slikt det skal i den luftige stuen. Med andre ord litt stikkende av lett anløpt fisk. Etter hvert merker man det ikke, men når jeg går ut en tur i den friske vinterluften, slår lukten mot meg når jeg kommer inn igjen. Tung, fremmed, skremmende. Kroppen kvepper til, som for å gi meg beskjed om å være på vakt. Noe er galt. Men det er det det ikke. Det er rakfisk.

Denne unike skandinaviske delikatessen har blitt til viktig symbolmat. Her sitter vi, 13 mannfolk med femi yrker, myke verdier og pianohender, og tøffer oss med en ekstrem del av vår norske matkultur, vasket ned med øl og akevitt. I likhet med lutefisk og smalahove er rakfisk mat mange av oss spiser én gang i året, så vi kan føle en kontakt med noe opprinnelig og ekte, og for å fortelle skrekkslagne utenlandske venner og bekjente om det etterpå.

– In Norway we eat sheep heads, fish with paint remover and rotten fish!

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse