Annonse
00:00 - 08. januar 2016

Røe Isaksen: Luddittene fikk kanskje rett

Den teknologiske utviklingen kan bety en sakte kvelning for middelklassen, skriver Torbjørn Røe Isaksen.

Annonse

Jeg er middelklassen, den fortapte sønn av sønner
Strukket på sin pinebenk mellom klasser som lever
troskyldige som dyr.
Stein Mehren

Luddittene i England var vevere, håndverkere, som knuste de nye dampdrevne vevemaskinene i de tidlige fasene av den industrielle revolusjon. Store, effektive, dampdrevne Spinning Jenny-er raserte den tradisjonelle vevevirksomheten, men var et gedigent fremskritt for industriproduksjonen. For ettertiden er luddittene blitt eksempelet par excellence på motstand mot en utvikling som er ubønnhørlig, på stopp-verden-jeg-vil-av-bevegelsen som senere inkluderte spreke grupper som motstanderne av telegrafen (den amerikanske forfatteren Henry David Thoreau mente den bare vil bringe sladder), kinofilmen (moralsk korrumperende) og fargefjernsyn («Me får finna oss i at synda er kome til jorda, men vi vil ikkje ha ho i fargar», som Einar Førde ironiserte). Nå sist er det motstanderne av delingsøkonomien, det være seg Uber, Airbnb eller byttetjenester på nett-torg.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse