Annonse
00:01 - 22. januar 2016

Grete Brochmann: Multikulti-kongen

Multikulti-kongen har vært på trygg grunn i konsensus-Norge, skriver Grete Brochmann.

Annonse

Det har blåst en rojal vind over landet i anledning kongejubileet. Mediene har vært fulle av forutsigbar hyllest. Jubileer og store familiebegivenheter er kjærkomment i kongehuset: Populariteten stiger i befolkningen i gjenskinnet av eksponert kongelig glans og gjenfortelling av alle de kjente historiene. Bildekavalkader med overskriften «kongelige høydepunkter» finner vi i de fleste avisene, kommentariatet tar festdressen på. Reportasjene er til forveksling lik dem vi så ved forrige jubileum. Vi står overfor et helstøpt ritual, og vi, de lettlurte undersåttene er med på notene.

Fest og feiring har et rituelt preg for oss alle, men når det dreier seg om kongelige, snakker vi om nasjonsbygging. Det er på mange måter forunderlig i hvilken grad kongehuset har greid å gjenskape en form for berettigelse i norsk sammenheng, mens samfunnsutviklingen burde tilsi en prosesjon på rød løper ut av relevansens verden.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse