00:00 - 04. desember 2015

Mat og terror

Årets vinbesøk i Burgund ble preget av terroren i Paris. Landesorgen gjorde det nesten viktigere å nyte livet enn før.

Langt fra ondskapen: Fredelige Burgund. Foto: Jean-Luc Petit/Gamma-Rapho/Getty Images

Etter å ha blitt evakuert fra restauranten Le Train Bleu i Paris på jernbanestasjonen Gare de Lyon tidligere på terrordagen 13. november, ankommer vi regionen Burgund. Vi tar inn på restauranten Auberge du Vieux Vigneron, hvor vi blir traktert med det vi kaller «den egentlige gullrekka»: Fantastisk kjøtt av storfe, lam og svin, tilberedt på en trekullsgrill. Først litt genuine burgundersnegler. Vinen er stor, kjøttet usannsynlig mørt.

Så kommer nyhetene om terroren i Paris. Det senker seg en vantro stemning langs bordene. Vi forstår at evakueringen fra Gare de Lyon hadde vært del av noe mye større, og at vi slapp unna med skrekken.

Bismaken tv-bildene skapte, fortsetter dagen etter. Et nå tradisjonelt besøk hos Frédéric Ménagère på den økologiske farmen La Ruchotte gjør oss roligere, nesten religiøse. Her er i det fredelige, velsignede Burgund er vi langt fra ondskapen. Regionen er en i verdenssammenheng en helt unik krysning av historie, religion, mat og vin.

Annonse