00:00 - 12. mai 1995

Bomber, Umberto Eco og Powertech

Våren 1995 kom Morgenbladets første nettutgave. I anledning 20-årsjubileet bringer vi nettnytt fra spalten kalt Zone. (Bokstaven Z var meget populær i 1995.)

Bomber for alle.

Sammen med barneporno, nazi-propaganda og satanistmisjonering, er det de mye omstridte bombe-oppskriftene som gir Internett et virkelig dårlig rykte. Enkelte hevder at Oklahoma-bombingen ikke ville ha funnet sted om det ikke var for de digitale bombeoppskriftene. Hvorfor ikke ta fenomenet i selvsyn? Diskuksjonsgruppen rec.pyrotechnics er et godt sted å begynne.

 

Leverandørene: Tett internett-jungel.

Oslonett var først ute som kommersiell internettleverandør i Norge. De markerte seg med høy profil under OL og er i dag markedsleder med ca. 6000 abonnenter. Høyest i markedsføringen flyr nå Telepost, Telenors og Postverkets fellessatsning på internett-markedet. TelePost-programvarens fremste styrke er god integrering av epost og news-gruppene (diskusjonsfora) med World Wide Web (WWW).

Teleposts alvorligste svakhet er selve WWW-klienten – en variant av Mosaic – som ikke er så god som konkurrenten Netscape Navigator.

PowerTech har en enkelt diskett, med Netscape Navigator for både WWW og news-grupper, Eudora til e-post, Telnet, Win FTP og Internet Relay Chat – altså full Internet pakke – rask å installere, den bare etterspør hvilken hastighet modemet ditt har. Så funker det.

 
MSDOS er kalvinistisk

Vil den nye teknologien gjøre kål på bøkene og kinoen? Vil datamaskiner drepe all form for inspirasjon?

Av Umberto Eco

Faktum er at verden splittes – mellom Macintoshbrukere og de som benytter MS-DOS. Jeg er fullt overbevist om at Macintosh er katolsk og MS-DOS er protestantisk. For å være mer nøyaktig: Macintosh er en katolsk «motreformant» som lider under jesusuittenes oppdragelsesforskrift Ratio studiorum. Macintosh er livlig og vennlig og forteller sine troende hva de skal gjøre skritt for skritt for å nå målet; om ennå ikke himmelriket, så ihvertfall et ferdig utskrevet dokument. Macintosh er tro mot katekismen. Åpenbaringens vesen kommer til uttrykk i form av forståelige formler og prektige ikoner etter mottoet: Alle har rett til frelse!

Nå lar det seg derimot innvende at DOS i og med sin overgang til Windows nærmer seg Macintoshs motreformatoriske toleranse. Og slik er det faktisk: Windows representerer en anglikansk kirkeform – med store katedralseremonier, men samtidig med muligheten til plutselig å vende tilbake til DOS for å foreta et uendelig antall modifikasjoner.

Allikevel må man spørre seg selv om ikke valget av det ene systemet til fordel for det andre på lang sikt vil komme til å føre til dyptgripende forandringer hos brukeren. Kan man for eksempel bruke Dos og samtidig ta parti for det royalistiske opprør mot den franske revolusjon? Ville Cèline ha skrevet med Word, Word Perfect eller Wordstar? Ville Descartes ha programmert i Pascal?

Er det programmeringsspråkene som i siste instans bestemmer hva man kommer frem til? Kan man kalle dem systemenes skjebne? Altså; dette er gammeltestamentlig, talmudisk og kabbalistisk. Akk, denne evindelige hebraiske lobbyen…

Spiegel/Morgenbladet

 

Morgenbladet var tilgjengelig på Oslonett fra 1995. Smakebiter av hvordan dette så ut kan man se i Oslonetts arkivtjeneste.

 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse