09:44 - 05. desember 2017

Østers med ketsjup? God idé!

En av gledene ved å bli eldre er at du bryr seg mindre og mindre om hva andre mennesker sier om deg.

På amerikansk vis: Umami-smaken til østers gjør ketsjup til en god følgesvenn. I Norge og Frankrike kommer gjerne tabascoflasken på bordet, men den litt søtlige tomatsausen er en bedre idé. Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Da jeg var fjorten, gikk jeg inn i østersskapet. Jeg hadde bodd et år i Frankrike, hvor jeg var veldig norsk og opptatt av å markere det. Jeg plaget mine franske omgivelser med å fortelle om alt som var så mye bedre i Norge. Min mor tok meg en dag til siden og sa ganske strengt: «Hør her! Det er ikke særlig hyggelig når det kommer noen fra et annet land og hele tiden snakker om hvor mye bedre det er et annet sted enn her!» Jeg skjønte poenget og sluttet med det. Jeg tror jeg husker at jeg derfor også åpnet ganen for alt vi fikk å spise.

Om vinteren, og særlig til nyttår, spises det masse østers i Frankrike. Nesten halvparten av årskonsumet spises i nyttårshelgen. Jeg hadde aldri smakt det før, var så heldig å få spise det hjemme hos min første kjæreste, og likte det veldig godt. Den friske sinksmaken, umami, med litt sitron, var en sensasjon.

Etter at jeg kom tilbake til Norge, ble vi en dag i klassen spurt om hva vi hadde som favorittrett. Da det ble min tur, svarte jeg østers. Jeg kunne sikkert ha sagt mye annet, men det var vinter, og det var det jeg kom på. Jeg husker ennå latteren, forakten og spylydene. Jeg kan stadig høre Jan Petter, som krekte og snøt seg. Noen som dro frem en buse og lurte på om jeg ville smake.

Annonse