00:00 - 12. januar 2018

Bokens høylytte fremtid

Sveriges eldste forlag er kjøpt opp av et lydbokselskap. Nå utfordrer lydbøker både papir- og e-litteraturen. Blir lesning noen gang det samme igjen?

De nye. Lydbokselskapet Storytel holder til i en gammel trykkerihall midt i Stockholm. Her inne har ikke engang toppsjefen, Jonas Tellander, kontor eller egen pult.

Hør hele saken her:

Kameraene rullet i SVTs studio, foran dem sto Jonas Tellander. Denne dagen i 2009 var det lite som vitnet om at han skulle snu opp ned på den svenske forlagsbransjen og stake ut en ny retning for bokens fremtid. Selskapet han hadde startet fire år tidligere, holdt på å gå konkurs. I desperasjonen hadde den da 39 år gamle forretningsmannen og sivilingeniøren meldt seg på realityprogrammet Draknästet, dragereiret. I serien fikk vordende svenske entreprenører presentere sine mer eller mindre realistiske ideer: en skjorteknapp som syr seg selv på, en drakt som kan gi støt for å stoppe spasmer eller en iskrem laget av plast.

Selv ville han satse på bøker. Ikke fordi han nødvendigvis var noe stor bokfantast selv. En nøktern og skjematisk analyse hadde ledet ham frem til at det var i bokbransjen han kunne skape noe nytt.

Annonse