Annonse
05:13 - 09. januar 2015

Vi er Charlie

Annonse

«Hos Charlie Hebdo kjemper vi for friheten til å spotte gud. Men vi kjemper også mot rasisme, antisemittisme og hat mot våre medmennesker.»

Charlie Hebdo-redaktør Gérard Biard

 

Det burde være mulig å tegne hva som helst, si hva som helst, skrive hva som helst uten å frykte for livet. Sånn er det ikke. Det er en tragedie.

Redaktør Stéphane Charbonnier, tegnerne Jean Cabut, Georges Wolinski og Bernhard Velhac. Tolv personer ble drept og flere skadet da maskerte menn tok seg inn i redaksjonslokalene til det franske satirebladet Charlie Hebdo onsdag formiddag. Staben var samlet til sitt ukentlige fellesmøte og planla neste nummer, som hadde fått arbeidstittelen «Sharia Hebdo», da den ble angrepet. Ukemagasinet har flere ganger trykket karikaturer av profeten Muhammed. I 2011 ble redaksjonslokalene skadet av brannbomber kort tid etter at bladet hadde en forside med Muhammed og presenterte profeten som gjesteredaktør.

I skrivende stund er to terrormistenkte brødre på flukt, en 18-åring har meldt seg for politiet. Uansett hvem som står bak, er massakren et grotesk angrep på ytringsfriheten. Det har utviklet seg en ytterliggående drapskultur, hvor det ansees som legitimt å angripe «myke mål» – skolebarn, journalister, hjelpearbeidere – en kultur som ikke på noen måte kan forsvares, og knapt forklares. 

118 journalister ble drept på jobb i 2014, ifølge International Federation of Journalists, de fleste utenfor Europa. Terroristenes mål er splittelse og frykt. Europas islamofober vil mer enn gjerne gi dem en hjelpende hånd. Det store, moderate flertallet, alle vi andre, må nå stå sammen i forsvaret av vårt åpne, inkluderende samfunn.

Sjefredaktør Gérard Biard forsvarte gjentatte ganger trykkingen av Muhammed-karikaturene. Han var klar på at blasfemi er en forutsetning for demokratiet, en tydelig forsvarer av den sekulære staten. Satire er maktkritikk. Terror og terrortrusler er maktmisbruk. Selvsagt hadde Charlie Hebdo rett til å publisere sine karikaturer. Men Biard var tydelig på at han ikke forsvarte rasisme: «Rasisme og antisemittisme er hatefull tale. De vil negere individet for det individet er. Kritikk eller latterliggjøring av religion angriper derimot bare ideer eller et politisk system.»

ABJ

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

«Tenk om Arbeiderpartiet i disse dager ikke hadde debattert trakassering, men hvorvidt partiet skulle fortsette i regjering med Høyre som juniorpartner, etter å ha lovet det motsatte…»
«Vi kan få kreft av kjøtt, det bekreftet Verdens Helseorganisasjon denne uken. Samtidig skaper filmen «Cowspiracy» blest om metangass fra husdyrhold (altså promp), som bidrar 22…»