Aktuelt

Norsk nyttårsklima

Psykisk helse er viktig. Gode lærere er også viktige. Ikke noe galt med de to hovedtemaene Erna Solberg valgte ut til sin første nyttårstale som statsminister. Det var likevel en slående nasjonal tale statsministeren holdt, der verden for øvrig ble avskrevet med noen korte setninger om nordmenn i Algerie, Filippinene og på en fregatt utenfor Syria.

Mest slående var det at global oppvarming og klimapolitikk ikke ble nevnt med ett eneste ord. «Jeg kan ikke huske sist en nyttårstale ikke inneholdt klima», bemerket KrF-leder Knut Arild Hareide overfor NTB. Svaret er 2006. Heller ikke Jens Stoltenberg nevnte klimapolitikk i sin første nyttårstale som leder av den rødgrønne koalisjonsregjeringen.

Etter det ble klima nevnt i alle de syv påfølgende nyttårstalene, og var et sentralt tema i seks av dem. Når en leser gjennom talene i ettertid, blir det tydelig at klimapolitikken for Stoltenberg handler om tre ting: Redde skog, rense utslipp og innføre et globalt kvotehandelsregime.

Av disse tre, er det bare avskogingsprosjektet som står igjen med noenlunde lyse fremtidsutsikter, selv om det er diskutabelt hvor godt også dette har fungert i praksis. Fangst og lagring av CO2 fra den norske oljesektoren, også kjent som månelandingen, er stadig en fjern drøm. Ideen om en fungerende, global markedsmekanisme for karbonpriser er i praksis død. Lite tyder på at klimatoppmøtet i Paris i 2015 vil bli noe vendepunkt.

Det betyr ikke at globale klimaforhandlinger eller ideen om kvotehandel bør skrotes. Men norsk klimapolitikk må bli mer nasjonal. Det internasjonale energibyrået (IEA) konkluderte i sin årsrapport i fjor med at to tredeler av verdens olje- kull- og gassreserver må forbli i bakken om den globale oppvarmingen skal begrenses til to grader. Trolig må så mye som fem seksdeler holdes tilbake. For både Stoltenberg og Solberg er dette et ikke-tema, i nyttårstaler som i praktisk politikk.

Politikk blir ikke til gjennom nyttårstaler. Jens Stoltenberg talte mye om klima, men regnskapet er mindre overbevisende. Erna Solberg har hittil ikke talt mye. Men det hun har sagt, forplikter. Regjeringen lover i sin politiske plattform at klimaforliket skal forsterkes, et forlik som fastslår at minst to tredeler av norske klimakutt skal gjennomføres nasjonalt. Det bør være en hovedprioritet for den nye regjeringen å legge frem en plan for hvordan dette skal skje. Før neste nyttårstale.

IAI

Mer fra Aktuelt