Aktuelt

Havarikommisjoner

Hvordan takle et nederlag?

Denne uken har Senterpartiets interne evalueringsutvalg kommet med knusende kritikk av partiledelsen etter valgnederlaget. Hele perioden med Navarsete som partileder beskrives som en sammenhengende krisehåndtering, toppet med en elendig valgkamp. Partilederen var dårlig forberedt i tv-debatter, partiledelsen var splittet, Ola Borten Moes oljeutspill svekket Sps miljøprofil og mediestrategien slo feil. Bare tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum kommer unna med æren i behold.

Lekkasjene fra SVs interne «havarikommisjon» går i motsatt retning. Partiledelsen og valgkampen frikjennes. Mens Navarsete kritiserer partikulturen i beste sendetid, er det ro i SV. «Hele partiet må forstå den alvorlige situasjonen partiet er i», heter det i utkastet til evalueringen som ferdigstilles i disse dager, ifølge Aftenposten.

SVs evaluering peker på regjeringsslitasje som fremste forklaring på partiets dårligste valgresultat. Partiet har ikke klart å kommunisere sine seiere i regjering til velgerne, hatt mange enkeltsaker heller enn ett stort SV-prosjekt og har ikke evnet å gi gode løsninger på viktige spørsmål i hverdagen til folk. Men ikke minst er SVs ideologiske autoritet blitt svekket: Fredspartiet SV har sittet i en regjering som har brakt Norge inn i flere kriger enn noen annen regjering. Miljøpartiet SV har mistet troverdighet. Kapitalismen består.

Etter lederstriden i SV i 2012 har diskusjonen gått rundt partiets linje: bredt arbeiderparti eller spisset miljøparti. Diskusjonen virker noe konstruert, for selvfølgelig må et parti ha ambisjoner om å nå bredt. I Senterpartiets rapport heter det at partier uten generell styringstillit, altså alle partier unntatt Høyre og Arbeiderpartiet, må profilere seg med klart definerte ytterstandpunkt i enkeltsaker hvor partiet har troverdighet. Bare Høyre og Ap, som oppfattes som partier som kan styre landet gjennom en ansvarlig økonomisk politikk, kan få oppslutning «basert på saksområder der man ikke er i enden av skalaen når det gjelder standpunkter». Motstand mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen er ikke nok når SV skal vinne tilbake skuffede miljøvelgere, fordi det er et standpunkt flere partier deler. SV må gå hardt ut i alt fra krigsmotstand til klimapolitikk, med en grunnleggende systemkritikk i bunn, for å favne bredt.

Sp kunne innkassere mange seiere i regjering, for eksempel et par svært gode landbruksoppgjør, og burde slik sett ha ganske fornøyde velgere. For SV lå listen hele tiden høyere. Det er vanskeligere å stoppe en krig enn å innføre ostetoll.

ABJ

Mer fra Aktuelt