Aktuelt

Samvittighetskvaler

Debatten om fastleger skal kunne få reservere seg mot å henvise pasienter til abort, har fått en foreløpig slutt. Da Høyres stortingsgruppe godtok samarbeidserklæringen med Kristelig Folkeparti, innvilget de samtidig reservasjonsrett for landets fastleger. Høyre har tidligere hatt en klar prinsipiell holdning mot denne reservasjonsretten. Her fra partiets egne nettsider:

«Høyres holdning har vært at fastleger ikke skal kunne reservere seg slik at pasientene ikke får tilgang til et helsetilbud de har krav på, av samvittighetsgrunner. […] Fastlegen er navet i pasientens kontakt med helsevesenet. […] Det er fastlegens ansvar å gi pasienter det helsetilbudet de har krav på. Fastlegetjenesten skal representere et universelt tilbud til befolkningen.»

Det eksisterer en reservasjonsrett for leger mot å utføre abort eller assistert befruktning dersom de er prinsipielle motstandere av det. Men det er en prinsipiell forskjell mellom det å utføre et inngrep og å henvise til det. Sykehusene kan utføre aborter selv om et mindretalls norske leger velger ikke å jobbe med akkurat dette inngrepet. Fastlegen har en helt annen rolle: I en storby er det uproblematisk å velge en fastlege som ikke reserverer seg mot abort. I grisgrendte strøk kan dette bli vanskeligere – selv om KrF-leder Knut Arild Hareide presiserer at fastleger som er alene i en kommune, ikke kan reservere seg.

Vi har respekt for at enkelte leger opplever det vanskelig å henvise til en behandling de mener er uetisk. Abortspørsmålet er komplisert. Men det er ikke legene som skal drive politikk på dette området. Høyre argumenterer glimrende for dette skillet: «Det helsetilbudet fastlegen gir deg skal være det tilbudet du har rett til å motta, ikke det fastlegen finner for godt å sympatisere med. […] Hensynet til pasienter må her gå foran hensynet til legene. De er her i konflikt, for enkelte av legene. Det er helt legitimt, og fullstendig naturlig, at det er politisk og etisk uenighet om viktige verdispørsmål som gjelder seksualitet, reproduksjon og svangerskapsavbrudd. Men denne uenigheten må tas i det offentlige rom, ikke av den enkelte lege i møte med hver enkelt pasient.»

Sosialistisk Venstreparti har lagt frem et forslag som gjør at spørsmålet om reservasjonsretten blir behandlet i Stortinget. Høyre-ledelsen er prinsipielt imot bruk av partipisk. Derfor argumenterte Trond Helleland for at Høyres stortingsrepresentanter ikke piskes til å stemme for dette, fordi de allerede stemte ja at da de vedtok regjeringsplattformen. Fastlegenes samvittighet veier tyngre enn samvittigheten til Høyres stortingsrepresentanter når målet er regjeringsmakt. Resultatet blir en de facto uthuling av norske kvinners rett til selvbestemt abort.

Dette er prisen Høyre må betale støttepartiet KrF for regjeringsposisjon, og det er antagelig ikke siste gang de blåblå må punge ut. Så lenge KrF valgte å stå utenfor regjeringen blir alle avtaler på verdifeltet veldig tydelige – spørsmålet er når de også blir for dyre for liberale Høyre.

ABJ

Mer fra Aktuelt