Annonse
15:16 - 09. februar 2012

Vær varsom

Han har kone og barn. Han er på sykehus. Psykiatrisk avdeling. Av og til ønsker man bare at pressen ikke fantes.

Annonse

En ungdomspolitiker har anmeldt en voldtekt. Hun ble funnet sønderknust i en hotellkorridor ved totiden natt til søndag i Suldal. Jenta ble tatt hånd om av jevnaldrende Unge Venstre-venner og er senere ivaretatt av partiledelsen på forbilledlig vis. En middelaldrende mann anklages. Begge skal ha drukket spritholdige drikker. Han er noenogførti, hun er under atten. I pressens «Vær varsom-plakat» står det: Ord og bilder er mektige våpen. Misbruk dem ikke. Mannen er nestleder i Norges eldste parti. Beskrevet som en ideologisk ledestjerne. Et lidenskapelig menneske. En nytenkende politiker. Etter anklagen trekker han seg fra alle verv i partiet. Et politisk fall! Det største siden Søviknes. Et tap for politikken. Navnet hans sies. Vær varsom med bruk av navn og bilde på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Han er siktet. Han er på sykehus. Psykiatrisk avdeling. Han har ikke innrømmet voldtekt. Han er dypt nedbrutt og fortvilet, og idet dette skrives er han ennå ikke i stand til å la seg avhøre av politiet.

Det er riktig at partiet reagerer som det gjør. Og det er selvsagt godt jenta anmelder saken og at den behandles av politi og eventuelt rettsvesen. Det er også riktig at pressen skriver om saken. Vis særlig varsomhet på tidlig stadium av etterforskning. Det er måten vi vil snakke om her. Mediene mesker seg. Hva mer har vi på ham? Han var ufin i kjeften overfor en ansatt i sekretariatet på partiets julebord i fjor! Hele hans liv brettes ut. Det er full pakke. Man finner en dom for promillekjøring i 1999. En jente som opplevde ubehageligheter i Unge Venstre for 20 år siden, riktignok ikke noe seksuelt. Unngå forhåndsdømming i kriminal- og rettsreportasje. Av og til ønsker man bare at pressen ikke fantes. Han har kone og barn. Han har dritt seg ut i fylla. Det er ingen unnskyldning, men en forklaring. Alkohol gjør at grenser overskrides. Nå er det er vinter og snart er det vår. Det er landsmøter og årsmøter. Alkoholen flyter også i politikken. Slutt med det. Kutt ut spriten. Ikke server noe sterkere enn vin til voksne mennesker. Ikke skjenk mindreårige. Hold gjerne alkoholen helt unna politiske arrangementer. Politikken er en skjør ting. Ungdom er en sårbar tid. Politikken trenger ungdom. Vi kan ikke risikere at færre engasjere seg, av frykt for å bli utnyttet eller la seg utnytte.

AvdH

 

Kampen mot ekstremisme

I 2008 ble Louiza Louhibi utsatt for overfallsvoldtekt. Louhibi vitnet mot gjerningsmannen, som også hadde voldtatt tre andre kvinner. Han ble dømt til syv års fengsel. Under voldtektsbølgen i Oslo i fjor, sto Louhibi frem med denne erklæringen: «Jeg var et offer for en overfallsvoldtekt, men man kan ikke være et offer hele livet. Aksjon mot voldtekt nå!». På grunn av åpenheten fikk hun trusler fra islamistiske ekstremister, nok til at hun må bruke voldsalarm når hun skal gå ute. Louhibi taklet truslene ved å starte en Facebook-side mot ekstremisme på nettet. Det skjedde i januar i år, og like etter varslet hun også PST om trusselvideoen mot norske statsinstitusjoner.

Og i går fikk hun Fritt Ords Honnør. Det var én riktig hendelse, etter en lang rekke gale. Vi gratulerer.

LL

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse