Annonse
14:08 - 20. desember 2012

Kultur for kulturens skyld

Annonse

Den tolvte dag jul sendte kjæresten min til meg:

Tolv trommende trommeslagere

Elleve fløytende fløytespillere

Ti spretne herrer

Ni dansende damer

Åtte budeier

Syv stolte svaner

Seks vakre villgjess

Fem gylne ringer

Fire svarttroster

Tre franske høner

To turtelduer

Og en bekkasin i et pæretre

 

Den har de sunget i England i århundrer. Men på norsk strides man over hva vi kaller fuglen Partridge: Rapphøne, eller bekkasin – noen sverger til dobbelt-bekkasin.

Men det kan det være det samme! Mangfoldigheten er det viktige når vi i første linje bytter ut «kjæresten min» med «kulturministeren» og ser for oss alle de dansetrupper, alle de staute diktere og ulende samtidsmusikere som gjennom Den kulturelle skolesekken (fysj for et navn) kommer til klasserom og gymsaler for å vise sine kunster for elevene.

Mangfold er et ideal også for forfatterne av Kultur for kulturens skyld, tidsskriftet Minervas kulturpolitiske aktivister Kristian Meisingset, Anna Katharina Fonn Matre og Aase Marthe Horrigmo. De står nemlig for en liberal politikk, hvor maktspredning skal sikre at vi får mange smaksdommere. De ønsker å nedlegge «skolesekken» og i stedet la lærerne bestemme hvilket kulturtilbud elevene skal få – og de mener det i større grad bør være kultur elevene selv føler er sin.

Prinsippet om maktspredning er imidlertid ivaretatt i «skolesekken», som den også nå er i norsk kulturråd, hvor kunstnere sitter i utvalgene som bevilger penger – og de rullerer etter bare to år. Boken Kultur for kulturens skyld er spennende lesning, men presenterer åpenbart forandring for forandringens skyld. Det er toppen av matleihet.

Kulturpolitikk bør – som annen politikk – være kjedelig. Men kunsten spennende. Om de små en dag skulle komme hjem og fortelle at det på skolen i dag var en konseptkunstner som jaget en bekkasin opp i et pæretre, så gled Eder. For i år som i fjor er det sånn at den fineste gaven er den vi ikke hadde fantasi til å sette på ønskelisten.

HG

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse