Aktuelt

Uten dekning

«Aften aften når knapt over å dekke mer enn Lambda og atter Lambda.»

Mannen i gata befinner seg gjerne på Majorstuen i Oslo, altså mannen i gata når han er en av de «tre på gaten, i norske riksmedier. Forståelig nok ergrer folk seg over det i resten av landet, og verst av alt, sett nordfra, er jo utepilsreportasjen fra Aker Brygge ved påsketider. Så skulle man tro at hovedstaden var godt dekket, mediemessig. Slik er det ikke. For tyve år siden var det en fruktbar konkurranse mellom NRK Østlandssendingen og Aftenposten lokalavis Aften om å grave frem nyheter fra politikk, byråkrati og næringsliv i hovedstaden. Folk fulgte faktisk med på hva som skjedde i bystyret, i Hans Svellands, Rune Gerhardsens og Michael Tetzschners tid som byrådsleder. En forutsetning for folks interesse for slikt er at dramaet i saksdokumentene blir formidlet. Det skjer knapt lenger, ettersom Østlandssendingen konsentrerer seg om kosepraten, og Aftenpostens Aften bare utkommer tre ganger i uken, med merkbart redusert bemanning. Man når knapt over å dekke mer enn Lambda og atter Lambda, mens den øvrige Bjørvikautvikling i regi av NSB og det kommunale havnevesenets HAV eiendom, samt alt som skyter i været langs ringveien, blir presentert i form av plansjer og entusiastiske billedtekster. Verre vil det bli, og det allerede fra nyttår.

Når Schibstedkonsernet nå skal si opp hundrevis av journalister i sine store papiraviser – Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen – så reduseres også Aften til et bilag og den besynderlige situasjonen oppstår at vi i dette landet av lokalaviser får en hovedstad uten. (Dagsavisen prøver også å fremstå som en lokalavis, men er det ikke). Gratisaviser er det ingen mangel på, og Schibsted kommer med en gratisavis, på dørstokken fra det tidspunkt Aften forsvinner. Men verden har aldri sett en gratisavis med avslørende journalistikk og politisk mot, det ligger i sakens natur, de er annonsebærere med fellesstoff. Schibsteds gratisaviser, enten de heter Metro eller 20 minutes, har aldri bidratt til den politiske offentlighet i de europeiske storbyene hvor de ble utgitt.

I tillegg til gratisavis torsdager vil Aftenposten bringe lokalt Oslostoff som bilag tre dager i uken. Det ville ha vært godt nok, dersom ikke den utmerkede redaksjonen som skal lage dette, dagens Aften, allerede var for sterkt nedbemannet til å spille den rollen man ellers i Norge forventer av en storbyavis. Og nå skal kvaliteten heves ved å redusere staben ytterligere.

Schibsted selv forsøkte for 25 år siden, ved etableringen av Osloavisen å lage en hovedstadsavis. Den gang var konkurransen fra Aften – og fra Østlandssendingen – for stor. Det er den ikke lenger. Det er å håpe at mindre, mer manøvreringsdyktige og mer lokalt forankrede kapitalister enn Schibsteds eiere nå ser at tiden kan være inne for å prøve igjen. Om man satser på på papir eller nett spiller i denne sammenheng selvsagt ingen rolle, det er blant annet et annonseteknisk spørsmål, men så langt har vi ikke sett noe nettsted som oppfyller Oslos behov for mediedekning.

Og redaktøren vi drømmer om? Selvsagt Aftenpostens egen Sturle Scholz Nærø. Etter at nedbemanningen ble varslet har han, den ellers mest kosepratende journalisten, uredd snakket sin redaktør og Schibsteds viktigste eier, Stiftelsen Tinius, midt imot. Slik har han trolig gjort en langt bedre jobb enn Norsk Journalistlags klubb som åpenbart må ha vært for samsnakket med ledelsen. Les mer om samsnakkingens mekanikk på side 28. HG

Mer fra Aktuelt