Aktuelt

Kvinner, menn og sex

Antifeministen Eivind Berge ble denne uken sluppet ut av varetekstfengsel for drapstrusler mot politiet. Bloggeren fra Bergen tar blant annet til orde for at menn har rett til å voldta for å utjevne mannsdiskrimineringen som kjønnskvotering fører med seg.

Dette har ført til en generell debatt om likestilling. Antropolog Thomas Hylland Eriksen påpeker blant annet at likestillingsdebatten knebles og at dette kan være en tikkende bombe. Historiker Nils Rune Langeland hevder at «sinte, unge menn» nå er blitt et «stort sosiologisk fenomen». Den induktive metoden i tabloidvariant altså: Hvor mye kan man utlede av en eneste gærning?

Grunnpremisset – at ekstreme eksempler har sitt utspring i store samfunnsendringer – er en gjenganger som vi også kjenner fra debatter om terror. Denne logikken er villig til å kjøpe at 11. september sitt utspring i Islam, at Anders Behring Breivik er et resultat av norsk innvandringspolitikk og Eivind Berge er et resultat av likestillingen (les: «som har gått for langt»). I bunn og grunn er dette å akseptere ekstremistens beskrivelse av majoritetens samfunnsprosjekt. Vi må se at disse «ikke oppstår i et vakuum», vi må alltid «tørre å ta debatten» om det samfunnet som skaper dem. Men ekstremister har mest av alt fellestrekk med hverandre, både i livsstil og måten tankeverdenene er modellert på. Ekstremistene selv tjener selvsagt på å dekke over sin artslikhet og legge skylden på et storsamfunn som fører til forfall og kaos. Å støtte denne måten å resonnere på er å forlate politikken. Årsakene til raseriet kan selvsagt være politiske, men de springer like fullt ut av ekstremistenes eget voldsunivers.

Eivind Berge er ikke et resultat av noen feministstat. Før det legges frem dokumentasjon om noe annet, stiller vi oss også skeptiske til fremveksten av de «sinte, unge mennene» det skrives mye om. Forskningen som er gjort på området viser, ifølge kjønnsforsker Jørgen Lorentzen, at antall menn som er kritiske til likestillingen ikke har økt de siste 30 årene. Det er særlig to grupper som er skeptiske: Menn som er skilt og har mistet kontakten med barna sine, og de som aldri finner en partner og får barn. Begge er over 45 år. Hvilke betingelser som disse to mannsgruppene lever under – muligens garantert for av staten – er verd å se nøye på. At unge menn på sin side skal være så sinte, handler imidlertid angivelig om at de nektes tilgang til sex. Underlig ettersom menn høyst sannsynlig har bedre tilgang til frivillig gratis sex nå enn tidligere. Likevel ble tankegangen om at kvinner bruker sin «seksuelle kapital» til å tråkke på menn presentert av «Pornopung»-forfatter Mads Larsen for noen år siden. Påstanden har ikke blitt avvist, kanskje fordi kvinner selv føler seg smigret over den makten de tilskrives. Men menn kan bare slappe av. Kvinner skjønner også at tilløp til stor pågang en sen kveld på en bar, ikke resulterer i noen som helst reell form for makt. Det er ikke menn og kvinner som er fiender i et likestilt samfunn. LL

Mer fra Aktuelt