Annonse
21:57 - 19. april 2012

Speilkabinettet

Annonse

Hvis man leser norske aviser, kan man få inntrykk av at Anders Behring Breivik ble «hardt presset» under 22. juli-rettssakens første uke. Vi leser at han «virker sliten» og tidvis «mister grepet». Men det påtagelige, slik vi oppfatter det, er hvor bekvem tiltalte virker. Behring Breivik er rasjonell, fokusert og lydhør for detaljer, der de fleste andre «normale» mennesker ville snublet, gitt irrasjonelle svar og falt ut.

Behring Breiviks galskap, kan man kanskje ane, ligger snarere i en «hyperrasjonalitet», en logikk som synes å ha løpt løpsk og okkupert hver celle i kroppen hans. Samtidig er hans tilpasningsdyktighet slående. Han justerer kurs, er selvironisk og «tar selvkritikk» kontinuerlig. Derfor viser det også hvorfor – helt fra starten av – opphevelsen av medieforbudet til tiltalte var feil, og et eksempel på en uutholdelig snillisme. Rettssaken viser med full tydelighet hvordan Behring Breivik bruker mediene som et speilkabinett for å holde fasaden, en øvelse i normalitet han sannsynligvis har drevet med hele livet.

Én ting er at Behring Breiviks hovedkurs nå er å erklære Knights Templar-ordenen for en «pompøs fremstilling». Men det synes i flust av andre småting at han justerer etter å ha avlest andres reaksjoner: Han tar «selvkritikk» på detaljer han har lest seg til at virker absurde, som for eksempel studiepoengene han har gitt seg selv. Han sa denne uken at han begikk «karakterdrap på seg selv den 22. juli» – et ordrett karakteristikk fra en kommentar i Aftenposten. Han ertet aktor Inga Bejer Engh med at hun «snakket til ham som et barn», et synspunkt VG hadde viderebrakt.

Hva er begrunnelsen for at Anders Behring Breivik må få tilgang til medier? Politiets opprinnelige begrunnelse, at det ikke lenger er fare for bevisforspillelse, er hul – så lenge Behring Breivik nettopp bruker mediene til å gjøre bevisførsel under rettssaken vanskelig.

Behring Breiviks medietilgang fjerner oss fra målet om å avgjøre tilregnelighetsspørsmålet. Det bevæpner ham, og gir ham mulighet til å holde rettsapparatet på god avstand, opptatt med hans ulike taktikkskifter.

Mens norske kommentatorer har lagt vekt på hvor presset Behring Breivik er, sa den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp rett ut på rettssakens fjerde dag at Behring Brevik foreløpig har tatt et psykologisk overtak: «Breivik er en stor illusjonist, han evner å legge røyktepper inne i røyktepper», sier han til VG. Ranstorp går ut mot oppfatningen om at morderen «vil sprekke» og mener at statsadvokatene nå må konfrontere ham hardere.

Som 23-åring tjente Behring Breivik mange millioner kroner på å selge falske vitnemål til folk (en praksis han selvsagt nå sier har vært «moralsk forkastelig») Det er den samme forretningsideen hans egen identitet er tuftet på. Vi hverken tror eller håper aktor vil kjøpe dette blendverket fremover.

ll

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse