04:00 - 11. februar 2011

Et rasjonelt tabu

Vi mener det er galt å innføre et lovforbud mot ekteskap mellom søskenbarn, som Arbeiderpartiet nå går inn for å utrede. Ikke fordi ekteskap mellom søskenbarn er uproblematisk, men fordi vi er motstandere av å bruke loven som normgiver på denne måten.

Morgenbladet har de siste ukene hatt flere oppslag om ekteskap mellom søskenbarn. Utgangspunktet for artiklene var en innfløkt debatt mellom medisinere i vår avis, hvor det faglige nivået og deltagernes stammespråk gjorde det vanskelig for utenforstående å etterprøve forskernes påstander. Hvor stor er egentlig helserisikoen ved inngifte?

Det er problematisk når forskere skyggebokser med statistikk, uten at vi, alminnelig kunnskapssøkende borgere, fullt ut forstår om tallene de bruker for å underminere hverandre egentlig er sammenlignbare. Som leser kan man bli sittende igjen med et inntrykk av at «de lærde strides», at helserisikoen uansett ikke er så stor og at eventuelle fordommer skyldes et sosiokulturelt og ikke et genetisk tabu, slik genetikeren Arvid Heiberg hevder. Forskerautoritet brukt på denne måten bidrar til tåkelegging av et følsomt felt, ikke til opplysning. At medisinere lar seg friste til å politisere fagdebatten, er uansvarlig, selv om intensjonen er den aller beste: Å lette individuell skyldfølelse og unngå stigmatisering av en gruppe.

Når Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet sier at det vi vet om sykdomsrisiko ved inngifte bare er toppen av isfjellet, er det lurt å lytte. De tilfellene som er dokumentert er bare de som oppdages umiddelbart etter fødsel, mens mange av de genetiske sykdommene dukker opp først senere i livsløpet. Søskenbarnekteskap begrunnes i vane, kultur og tradisjon. Å relativisere helserisikoen og fremstille tabuet som en irrasjonell vestlig fordom, er ikke fornuftig. Med et rasjonelt erfaringsbasert tabu, trenger vi ikke noe forbud.

Listen med forslag fra Arbeiderpartiets integreringsutvalg har fått Fremskrittspartiet til å si «velkommen etter». Utenriksminister Jonas Gahr Støre – selveste Mr. Clean i norsk politikk til nå i alle fall – har ledet arbeidet i utvalget. Når det gjelder tøffe krav til utlendinger fremstår Fremskrittspartiet i dag som glade amatører sammenlignet med proffene i Arbeiderpartiet.

MKS

 

Vilkårlig pressestøtte

Norsk kulturråd delte ut pressestøtte til ukeaviser sist fredag. Norge Idag, med 10 500 i opplag, fikk under en krone i støtte pr solgte avis. Ukeavisen ledelse fikk halvannen. Dag og Tid får tolv kroner pr avis (opplag 7500), Ny tid 13. Morgenbladet får fire kroner, og har flere lesere enn Vårt Land, Klassekampen og Nationen. Disse tre «riksspredte meningsbærende», pluss Dagsavisen, får likevel fem kroner pr solgte avis – fra Medietilsynet. Her er lite som henger på greip. Pressestøtten til ukeavisene og de meningsbærende avisene må slås sammen. Norsk kulturråd har verken midler til, eller forutsetninger for, å fordele støtten til de store ukeavisene. I dag fungerer støtten konkurransevridende. Årets tildeling bekrefter det vi lenge har sagt. Ukeavisene må inn under samme organ som gir produksjonsstøtte til dagsavisene: Medietilsynet.

AvdH

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Forrige uke ble rapporten «Særfinansiering av utsatte humaniorafag» sendt ut på høring Mandatet har vært å sikre at Norge ikke mister sentrale kulturfag; en viktig rapport i…»
«Edward Snowden skulle i dag mottatt Ossietzkyprisen. Ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN har invitert ham til Norge, men han frykter en utlevering til USA. FBI og den amerikanske…»